Asiaa eteisestä!

IMG_0204

Sanoisin, että eteinen on yksi kodin tärkeimmistä tiloista. Arkiaamuisin siellä yksi etsii reppua, toinen puuttuvaa hanskaa ja kolmas vielä sukkiaan. Eteisessä myös toivotetaan lähtijöille hyvää koulupäivää tai tsemppiä työhaasteisiin. Toisaalta, iltapäivällä astutaan ensimäisenä eteiseen, joka toivottaa tervetulleeksi (toisinaan melkoisen kaaoksen keskelle) kotiin. Viikonloppuisin eteisessä otetaan ehkä vastaan vieraita isompikin määrä. On kiva, että ystävät mahtuvat yhtä aikaa sisälle, niin, ettei osan tarvitse odotella pihalla muiden riisuessa takkejaan ja kenkiään.

eteinen3

Olen uutta kotia suunnitellessamme käynyt melkoisen kavalkadin erilaisia pohjapiirustuksia läpi ja hämmästelen sitä, miten vähän eteisen a. toimivuuteen b.esteettisyyteen on piirustuksissa panostettu. Eteinen on liian usein vain kapea ja ikkunaton kulkutila, jossa juuri ja juuri mahtuu muutama ihminen kerrallaan pukemaan päälleen. Joten tällä kokemuksella sanoisin, että nipistäisin ilman muuta eteiseen neliöitä kodin muista tiloista, miettimällä tarkkaan, missä sekä toiminnallisuus, esteettisyys että valo ovat erityisen tärkeitä.

Oli eteinen sitten iso tai pieni voi siitä tehdä toimivamman muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä. Tärkeimpiä ovat todennäköisesti nämä: 1. Karsi reilusti tavaraa 2. Panosta hyvään valaistukseen  3. Pidä kalustus mahdollisimman kevyenä. Ainakin oma eteisemme on toiminut näillä periaatteilla kohtuullisen hyvin!

Kuvat Pinterest
Inspiraatiokuvat  Pinterest

Laittakaapa tänne parhaat eteisvinkkinne jakoon, miten olette ratkaisseet tämän toimivuus,/esteettisyys tasapainon? Tiedän siellä olevan paljon muitakin uutta kotia tai remonttia suunnittelevia, jotka ilahtuisivat vinkeistä kovasti!

Ja olenko muistanutkaan pitkään aikaan sanoa, miten paljon teidän kommenttinne lämmittävät aina tämän bloggarin mieltä! Kaunis kiitos teille siis! ♥

Jenni

Comments

S - Beauty of Life
Reply

Voi että on siisti eteinen! Aivan ihana <3 Meidän eteinen näyttää ihan hirveältä…:( Kiitos inspiraatiosta!

Jenni

No voi kiitos, ja kyllä siivosin ennen kuvan ottamista, ei eteinen suinkaan aina (yleensä) tältä näytä, vaikka pyrinkin sen pitämään mahdollisimman tyhjänä ja siistinä, että kotiin olisi kiva tulla 🙂

iDiS & iNTeRiÖÖRi
Reply

Olen kuule ihmetellyt aivan samaa itsekin, että miksi eteisiin ei juurikaan ”panosteta” pohjapiirustuksia tehtäessä. Voisiko johtua siitä, että piirtäjinä on ainakin aikaisemmin ollut paljon miehiä…? Hirveetä sukupuolirasismia ehkä jonkun mielestä, mutta se nyt vaan on totta. Useimmiten kuitenkin on niin, että perheen äidit ovat niitä, jotka sen käytännön toimivuuden/toimimattomuuden testaavat joka päivä. Olen huomannut myös sen, että olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin lätkäistään paljon neliöitä, mutta juuri säilytystilat, eteiset, kodarit jne. ovat kohtuu pieniä. Meillä on melko iso kuisti, mutta nyt niiiiiin elämää täynnä, etten kyllä kuvaa lätkäise, hah 🙂 Iso kuisti mahdollistaa sen, että esim. aamun lähtijät mahtuvat sinne yhtäaikaa, eikä kenenkään tarvitse peruuttaa ulos. Säilytysratkaisut ovat uusinnassa, sillä skootterin myötä esim. kypärien määrä senkun kasvaa ja tilaa tarvitaan lisää. Mutta summa summarum, eteiseen ja/tai kuistiin kannattaa kyllä satsata!

Jenni

En osaa sanoa, mistä tämä johtuu (liekö niistä miehistä;) että eteistiloihin ei ole panostettu piirustuksissa, mutta tosi monessa pohjakuvassa olen tähän törmännyt. Etenkin makuuhuoneisiin neliöiden käyttäminen on mielestäni vähän turhaa luksusta, todellisuudessa kun siellä vietetään aikaa lähinnnä nukkuessa 🙂 Tuo iso kuisti on takuulla käytännöllinen!

Vanha Jäärä
Reply

Mä oon ihmetellyt myös mihin tuulikaapit on kadotettu. Kovasti mesotaan asumisen energiankulutuksesta, mutta sitten taloihin ei tehdä tuulikaappeja, vaan annetaan lämmön karata ulko-ovesta suoraan harakoille ja kylmän tuulen puhaltaa sisään kun porukka tunkee sisään tai ulos. Pikkuruinen tuuliKAAPPI ei tietenkään ole kovin kätevä ratkaisu, mutta jonkinlainen hieman isompi ”tuulikuisti” on kätevä ja lämmitysenergiaa säästävä.

Jenni

Totta on, että yhä useammin kotiin tullaan sisään suoraan eteiseen. Tuulikaappi pitäisi suunnitella niin, että se olisi avara ja käytännöllinen! Erittäin hyvä pointti tuo energiankulutus, on selvää, että etenkin lapsiperheessä, jossa ovi käy kymmeniä kertoja päivässä, hukka on varmasti jo huomattava.

Karin // Tunne tilat
Reply

Olen aivan samaa mieltä, että eteistiloihin ei panosteta tarpeeksi suunnitteluvaiheessa. Jostain syystä useimmat eteiset näyttävät siltä, ettei täällä ole tapanakaan riisua ulkokenkiä sisääntullessa, paksumpien talvivaatteiden säilytyksestä puhumattakaan….

Omasta mielestäni vaatehuone on aivan ehdoton ainakin paljon harrastavaan lapsiperheeseen. Vaatehuoneessa säilyy niin ulkovaatteet, kengät, luistimet kuin pyöräilykypärätkin. Olisi myös hyvä olla paikka, jonne laittaa kosteat vaatteet, kuten lumiset kengät ja kastuneet lapaset.

Eteiseen todellakin kannattaa panostaa. Se lisää arjen sujuvuutta!

Jenni

Kyllä, juuri tuo vaatehuone lienee se paras ratkaisu, jota itsekin nyt paperilla pyörittelemme! Ja kuivauskaappi olisi kyllä yhdenlaista arjen luksusta!

Noora
Reply

Tämä oli hyvä postaus – eteinen on todella tärkeä tila arjessa. Osa tuntuu pitävän sitä hukkatilana, mutta minusta se ei voi olla liian suuri. Suunnittelimme taloomme 8 m2 tuulikaapin ja se voisi olla vielä aavistuksen isompi 😉 Säilytystilaa pitää olla paljon, jotta ulkovaatteet oikeasti mahtuvat eteiseen. Vieraidenkin on mukava tulla, kun ei tarvitse tulla jonossa sisään 🙂

Jenni

Kuulostaa hyvältä, kyllä kahdeksaan neliöön saa hyvin suunnittelemalla jo hienosti ulkovaatteeet ja vieraatkin mahtumaan! 🙂

Satu / Koti Rinteessä
Reply

Ihan samaa mieltä eteisistä! Itse ratkaisin tilaongelman arkieteisellä, joka sijoitetaan rakenteilla olevan talomme varsinaisen eteisen viereen. Näin itse eteinen pysyy siistinä, kun arkieteisen kaappeihin ja kenkähyllyihin voi sijoittaa kuravaatteet ja harrastevaatteet muiden ulkovaatteiden lisäksi. Arkieteisessä on myös kurasyöppö ja oma sisäänkäynti.

Varsinaisen eteisen sijoitimme niin, että heti ulko-ovesta astuessa sisään aukeaa näkymä läpi talon ja talon perällä olevista ikkunoista ulos saakka 🙂

Jenni

Tälläistä kokonaisuutta olemme itsekin pyöritelleet mielessämme ja luonnostelleet piirustujksiin! 🙂 samalla idealla on meidän tämänhetkinen kotimme, eteisestä näkee heti läpi talon, se on ollut ihan paras ratkaisu! 🙂

Neea
Reply

Vaikka neliömäärä olis sama, niin eteinen tuntuu toimivammalta ollessaan leveä ja lyhyt kuin jos tila käännettäis niin että se olis pitkä ja kapea.

Kun itse rakensimme, olivat valmiiden talomallien eteiset juurikin kapeita, pienellä naulakkotilalla/kaappikololla varustettuja. Ja mikä älytöntä, monessa pohjassa oli näkymä ulko-ovelta suoraan vessanovelle. Että tervetuloa, ovi jota etsit ei jää huomaamatta 🙂 Oon ollut siinä luulossa, että tilanne on parantunut ja nykyään kuraeteiset sun muut yleistyneet.

Oma vinkkini on, että eteiseen ei laiteta yhtään avonaulakkoa/lokerikkoa/koukkua, vaan kaikki säilytys ovien taakse. Helppo tapa saada eteinen näyttämään aina siistiltä. Meillä on tyhjä vaatekaappi vieraiden takeille ja vaatehuone oman väen ulkokamppeille. Niin vieraat kuin talonväkikin kulkevat samasta ovesta, sillä useimmin eteisen väljyyttä tarvitaan juuri arjessa. Eteisessä on ikkuna ja näkymä talon läpi.

Ravat pesemme ulkona. Siellä on laatoitettu vesipiste. Edullinen ja toimiva ratkaisu; veden ja kuran kans ei tarvitse varoa eikä käytön jälkiä tarvi putsailla ja kuivailla. Sisällä on kuivausnurkkaus, joka tarvittaessa toimii varanaulakkotilana.

Antoisia suunnitteluhetkiä!

Neea
Reply

Vaikka neliömäärä olis sama, niin eteinen tuntuu toimivammalta ollessaan leveä ja lyhyt kuin jos tila käännettäis niin että se olis pitkä ja kapea.

Kun itse rakensimme, olivat valmiiden talomallien eteiset juurikin kapeita, pienellä naulakkotilalla/kaappikololla varustettuja. Ja mikä älytöntä, monessa pohjassa oli näkymä ulko-ovelta suoraan vessanovelle. Että tervetuloa, ovi jota etsit ei jää huomaamatta 🙂 Oon ollut siinä luulossa, että tilanne on parantunut ja nykyään kuraeteiset sun muut yleistyneet.

Oma vinkkini on, että eteiseen ei laiteta yhtään avonaulakkoa/lokerikkoa/koukkua, vaan kaikki säilytys ovien taakse. Helppo tapa saada eteinen näyttämään aina siistiltä. Meillä on tyhjä vaatekaappi vieraiden takeille ja vaatehuone oman väen ulkokamppeille. Niin vieraat kuin talonväkikin kulkevat samasta ovesta, sillä useimmin eteisen väljyyttä tarvitaan juuri arjessa. Ja haluan itsekin sisään tullessa nauttia näkymästä talon läpi.

Ravat pesemme ulkona. Siellä on laatoitettu vesipiste. Edullinen ja toimiva ratkaisu; veden ja kuran kans ei tarvitse varoa eikä käytön jälkiä tarvi putsailla ja kuivailla. Sisällä on kuivausnurkkaus, joka tarvittaessa toimii varanaulakkotilana.

Antoisia suunnitteluhetkiä!

Jenni

Juuri näin, eteisen muodollakin on suuri merkitys sen koon lisäksi! Kyllä, ihan samaa trarkaisua olen ihmetellyt itsekin, että miten wc:n ovi voi olla ensimmäisenä vastassa. Erityisen hyvä pointti tuo ulkona oleva laatoittettu vesipiste, eihän rapoja pitäisikään päästää sisällä mihinkään viemäreihin!

Taina
Reply

Meillä rakennettiin ulko-oven edessä olevasta autokatoksesta tuulikaappi. Tilaa on noin 24 neliötä, ylellistä. Se on jaettu kaapistolla kahteen osaan ja molemille puolille on oma sisäänkäyntistä. ”Virallinen” sisäänkäynti pysyy siistinä ja kaappitilaa on runsaasti ( 3 x 90 cm kaappit lattiasta kattoon). Toisella puolella on ”lasten eteinen”, ns arkieteinen, jonne laitettiin Sovellan säilytysjärjestelmä. Sinne sopii elämäntilanteen mukaan lastenvaunut, harrastusvälineet, kypärät, kengät, ulkovaatteet yms. Olen pitänyt tuosta Sovellasta, kun sitä voi muokata sitä mukaa kun muksut kasvavat. Laattalattia lattialämmityksellä kuivattaa nopeasti märät vaatteet ja mm pojan jääkiekkovarusteet. Vesipiste on ulkona, ja siellä on helppo ja huoleton huuhtoa ravat niin koirasta kuin meistä muistakin.

Jenni

Oi, 24 neliötä on kyllä ylellisyyttä! 🙂 Ihan noin hulppeita tiloja ei meidän uuteenkaan kotiin mahdu 😀 Täytyy tutustua tuohon Sovellaan!

Jonna
Reply

Meillä eteisen ratkaisuna oli 5 lapsen kanssa molemminpuoliset kauniit valkoiset kaapit, jossa toisessa aikuisten vaatteet, toisessa lasten. Kenkätasoja molemmissa kaapeissa sisällä kolme. Sivuissa korit joissa yhdessä hanskat, toisessa hatut ja kolmannessa huivit. Kaikki kengät ovat kaapissa kun tasoja on riittävästi. Jokainen taso aina puolet kapeampi alla olevaa. Virkattu pyöreä matto, joka neulokaesta joka hylkii likaa. Väriä milloin mistäkin pienestä lyhdystä tai kukasta. Lasten vsihtuva piirustus ovessa

Jenni

Tämä on pohdinnan arvoinen vaihtoehto, kuulostaa tyylikkäältä ja käytännölliseltä! Kengät tarvitsevat yllättävän paljon tilaa. Kenen kaapistoja te valitsitte? Hyllyjärjestelmä kuulostaa nimittäin tosi toimivalta!

Tiina
Reply

Meillä on eteisen yhteydessä vaatehuone, jossa säilytetään kausivaatteet, ylimääräisiä kenkiä ja kaikki urheiluvälineet. Aivan loistavasti on toiminut ja siksi varsinainen eteisemme näyttää aina siistiltä. :))

Jenni

Kuulostaa kyllä hyvältä, tämä on juuri se ratkaisu, jota meilläkin nyt haetaan!

Hanna-Kaisa
Reply

Täällä myös yksi joka miettii kuumeisesti näitä samoja asioita, uuden talon pohjapiirustus on juuri siinä pyörittely vaiheessa, että millä ratkaisuilla pohjasta saisi järkevän ja kaikki ne toiminnot mahtumaan mitä haluaa ja on ajatellut että tulevassa talossa pitää olla. Itse olemme kyllä kovasti kallistumassa kokonaan erillisen kuraeteisen kannalle, varsinainen pääsisäänkäynti tulisi lähinnä vieraiden käyttöön. Yhtään valmista pohjapiirrosta en vain ole vielä löytänyt, missä olisi tällainen järjestely.

Susanna
Reply

Meillä kaksi eteistä joista toinen iso khh:n yhteydessä. Täällä iso allas, suihkunurkkaus koiraa ja kumisaapaskeliä varten. Isot kaapit pelikamoja, sukkia, hanskoja varten. Myös pyykinhuolto täällä, josta puhtaalle/kuivuvalle pyykille oma osa. (Ja tässä tilassa EI saunaa/saunasta uloskäyntiä. Ei toiminut meillä, ei ole kiva itse/viedä vieraita/ rentoutua saunan jälkeen pyykkivuorten ja kaaoksen läpi.) Lisäksi on ”pääeteinen” joka tällä käytöllä aina siisti. Lapset heittävät ne reppunsa tuon khh:n eteisen lattialle 🙂

Jenni

Mekin pohditaan vielä tuota kodari/kylppäri/eteinen ratkaisua, että saataisiin siitä mahdollisimman toimiva!

Susanna
Reply

Ja vielä tuohon edelliseen. Myös tämä kakkoseteinen/lasten eteinen/kurakammari on sijoitettu niin, että kulku sisätiloihin on looginen ja helppo tulla, autokatoksen luona, kohtuu lähellä pääsisänkäyntiä. Ei joudu kiertelemään kellarin kautta tai toiselle puolelle taloa.

Jenni

Tämä on tärkeä pointti, lapset ja itsekin tulee kuljettua sieltä, mistä on kaikkein nopeinta!

jonna
Reply

Meillä ei rakenteilla olevaan taloon tullut isoa eteistä, mutta suunnittelin heti alkuvaiheessa paperille, mihin vieraat laittavat takit, mihin lapset, mihin kengät,reput ja kypärät. Eteisen vvälittömän yhteyteen tuli on kodari eli sitä voi käyttää eteisen jatkeena. Väliovena liukuovi. Tsemppiä pähkäilyihin ☺

Jenni

Kiitos tsempeistä! Juuri tuo on se oleellinen juttu, että jokaiselle ajelehtivalle takille on oma paikkansa. Nyt meillä ei selkeästi tälläistä paikkaa ole ja sehän tietenkin kostautuu niin, että vaatteita ajelehtii siellä täällä.. 🙂

Leave a comment

name*

email* (not published)

website