Asiantuntija äänessä: Sisustussuunnittelija

SisustusTaina

Nyt pääsemme kuulemaan, mitä viidentoista vuoden työkokemuksen omaava sisustussuunnittelija on mieltä tämän päivän sisustamisesta. Saamme myös vastauksia kysymyksiin, joita ainakin minä olisin aina halunnut sisustussuunnittelijalta kysyä. Ja samalla saamme vielä kurkistaa suunnittelijan omaan hurmaavaan kotiin!

Taina Hiltunen SisustusTainasta on suunnitellut satoja suurempia ja pienempiä kokonaisuuksia niin koteihin, vapaa-ajan asuntoihin kuin julkisiinkin tiloihin. Sisustussuunnittelu lähtee liikkeelle aina asiakkaan toiveista ja tarpeista käsin.

-Jokainen suunnittelemani kohde on ollut erilainen ja asiakkaan näköinen. Sisustussuunnittelijan tärkein tehtävä on luoda asiakkaan visioista, toiveista ja kalusteista toimiva ja tasapainoinen kokonaisuus, Taina kertoo. Tottakai myös sisustussuunnittelijan oma tyyli, asiakkaan niin halutessa, näkyy lopputuloksessa.

Taina Hiltunen, sisustusTaina
Pyöreä köysipeili
Mustat sarvet, sarvien maalaus, Eames
kahvikuppi

Käytännössä kohteen sisustussuunnittelu lähtee liikkeelle ilmaisella arviointikäynnillä, jossa Taina käy asiakkaansa kanssa yhdessä läpi jokaisen sisustettavan tilan ja niiden tarpeet.

-Joskus asiakas tarvitsee apua koko sisustuksen suunnittelussa, joskus vaikkapa  pelkissä tekstiileissä. Arviointikäynnin jälkeen laadin tarjouksen, jonka mukaan työ sitten etenee. Yhden kohteen työstämiseen menee muutamasta päivästä viikkoihin, riippuen työn laajuudesta.

Peltitarjotin

Laadin muutaman täsmäkysymyksen, joihin halusin saada Tainalta vastaukset, tässä ne tulevat, olkaapa hyvät!

1. Onko ”tavallisella” ihmisellä varaa sisustussuunnittelijaan?

-Kyllä! Käsitys siitä, että sisustussuunnittelu olisi kallista, on vanhanaikainen. Sen sijaan hyvällä suunnittelulla voi saada aikaan säästöjä, kun välttyy turhilta virhehankinnoilta. Toisinaan riittää pelkkä konsultaatiokäynti, kun asiakas miettii esimerkiksi parhaiten sopivaa sävymaailmaa.

Asiakas saattaa soittaa, kun ei mielestään millään löydä oikeanlaista mattoa tai muita tilaan sopivia tekstiilejä. Tällöin riittää paikalla tunnin konsultaatiokäynti ja oikea ratkaisu löytyy nopeasti.

2. Mitä lisäarvoa sisustussuunnittelijan työ voi tuoda esimerkiksi sisustusharrastajan kotiin? 

Lisäarvoa saa jo siitä, että joku ulkopuolinen katsoo tilaa uusin silmin. Myös pitkä kokemus ehjien kokonaisuuksien luomisessa auttaa hahmottamaan tilan tarpeita. Joskus piste iin päälle voi olla vain yksi kokoava juttu, valaisin tai muutama oikeansävyinen tyyny.

ovi pöydänkantena
vanha pöytä

3. Miten työsi käytännössä etenee?

Käytännössä istumme asiakkaan kanssa alas ja listaamme ylös toiveita ja tarpeita, joita suunnittelussa tulisi ottaa huomioon. Sen jälkeen työstän ja piirrän kohteesta valmiit suunnitelmat. Kiertelen paljon myös sisustus- ja huonekaluliikkeitä ja bongailen asiakkaan kohteeseen sopivia kalusteita ja pienesineitä internetistä.

olohuone, Herrala-talo
Herrala-talo

4. Onko sinulla jotakin teemoja tai tyylejä, jotka seuraavat suunnittelussa vuodesta toiseen? 

Sisustussuunnittelijan taito on heittäytyä asiakkaan nahkoihin ja luoda asiakasta miellyttävä kokonaisuus. Pidän positiivisena palautteena sitä, kun kohteistani on sanottu, etteivät ne muistuta välttämättä ollenkaan toisiaan!

Taina hiltunen, sisustustaina

Tottakai taustalla kuitenkin vaikuttaa myös sisustussuunnittelijan oma tyyli. Minun mukanani on seurannut koko ajan modernit elementit, luontoteemat ja industrial-tyylin vivahteet. Luonnonläheisyys on tällä hetkellä kovasti muodissa, mutta saman aikaan se on myös kestänyt vuosikymmenestä toiseen.

5. Se pakollinen kysymys, mitkä ovat sisustussuunnittelijan silmin tulevan vuoden trendit? 

Luontoteeman lisäksi värit syvenevät, muodot pyöristyvät ja mattapintoja löytyy monesta paikasta. Pintamateriaaleissa erilaiset struktuuripinnat ovat suosittuja ja pelkkä valkoinen vähitellen väistyy.

6. Miten vastaat seuraavaan? Asiakas haluaa kolmenkymmenenviiden neliön olohuoneeseensa uutta ilmettä ja piristystä, mutta ei tiedä mistä lähteä liikkeelle. Kaikki huonekalut ovat valmiina, muutosta haetaan pääasiassa tekstiileillä, pienesineillä ja uudelleen järjestelyllä. Budjetti projektille on 400 euroa. Minkälaista apua sinulta olisi tarjolla ja paljonko se maksaisi?

Tarjoaisin asiakkaalle 1-2 tunnin konsultaatiokäyntiä, jossa katsottaisiin järjestys, valaistus, tekstiilit ja piensisustus kuntoon paikanpäällä. Tähän ei tarvitse ollenkaan piirrettyä suunnitelmaa, ainoastaan listaus muutoksista ja mahdollisista uusista tuotteista! Kohtuullisen pienellä vaivalla ja budjetilla olohuone voi saada täysin uuden ilmeen!

makuuhuone, tapetti, vanha ovi sängynpäätynä

Näissä kuvissa vilahteleva kaunis koti on sisustussuunnittelijan oma. Kokonaisuus on helposti lähestyttävä, lämmin ja viimeistelty. Sen huomaa, että ollaan alan ammattilaisen kotona!

Mutta nyt, mitä sinä olisit aina halunnut kysyä sisustussuunnittelijalta? Nyt siihen on mahdollisuus, joten kysy ihmeessä!

tiilikuvio tapetti

Comments

Mari
Reply

Joskus mietin kuinkakohan kieli keskellä suuta sisustussuunnittelijat saavat olla suunnitelmia esittäessään?! Kokeeko ihmiset kodin muutosten esittämisen liian henk.kohtaisiksi. Vai käykö niin että ”herkät” eivät suunnittelijan palveluja käytäkään? Itselle pihasuunnittelijan palvelut oli kyllä pelastus, moni varmaan sisustussuunnittelijan palvelusta kokee samoin. Olisi mukava kyllä joskus saada ammattilaisen arviota ja vinkkejä.

Taina/SisustusTaina
Reply

Hei Mari,

Todella hyvä kysymys! Kyllä kieli keskellä suuta on monesti, mutta tilannetta helpottaa se, että tekee pohjatyön riittävän huolellisesti. Eli ottaa selvää asiakkaan mieltymykset ja tyylin.

Monet asiakkaat ovat myös helpottuneita, että joku ulkopuolinen kertoo, mitkä jutut siellä omassa kodissa voisivat toimia, mitä karsitaan, mitä lisätään jne. Joskus myös saan toimia ”erotuomarina”, kun vaikkapa perheen puolisoilla on täysin erilaiset näkemykset kodin sisustuksesta.

Kaiken kaikkiaan hyvin monen tyylisille ihmisille, myös niille herkille, olen suunnitelmia olen saanut tehdä ja koen, että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, että kääntyivät ammattilaisen puoleen.

Mukavaa talven jatkoa toivotellen,

Taina

Tiia Haapaniemi
Reply

Hei! Mistä olet ostanut/minkä merkkistä tuo kaunis Tiilikuvioinen tehosteseinä on? Pakko saada itellekki!

Jenni

Heippa Tiia!

Selvitellään mistä tiiliseinä on hankittu, pysy kuulolla! 🙂

Leave a comment

name*

email* (not published)

website