Esittelyssä: Luomupuutarhurin Paratiisissa

Illalla, kun talo on hiljentynyt, istahdan hetkeksi puutarhaan kuuntelemaan lintuja ja omia ajatuksiani.
Ja tässä puutarhassa totisesti kelpaa istuskella. Ympärille katsoessaan ei jää epäselväksi, että ihailemme parhaillaan puutarha-ammattilaisen kädenjälkeä. Voisi kuvitella, että kasvit ovat vaatineet näihin mittoihin päästäkseen vuosikymmenen, mutta ei, me seisomme viisivuotiaan omakotitalon pihamaalla. Kuvaajalla ja innokkaalla wannabe-puutarhurilla pyörii mielessä vain yksi kysymys, joka on pakko esittää heti alkuun. Mitä taikatemppuja täällä on tehty?




Kaikki sai alkunsa oikeastaan kauan ennen tämän omakotitalon valmistumista, kun nykyinen Puutarhuri mietti lukion jälkeen, mitä haluaisi, kun haluttu opiskelupaikka ei tärpännyt. Ammattikoulun puutarhapuolelta löytyi vapaa paikka ja sillä tiellä Suviruusun Teija on yhä.
Pihasuunnitelma tulevan kodin pihamaalle tehtiin jo siinä vaiheessa, kun talo oli vielä tehtaalla. Rinnepiha vaati toimiakseen pengerryksiä, jotka on toteutettu upeiden kivimuurien avulla. Perheen neljälle lapselle suunniteltiin leikkialue pihan alaosaan, jonne rakentui myös hyötypuutarha.







Teijalle oli alusta asti selvää, että pihaa toteutetaan ja hoidetaan vain luononmukaisilla menetelmillä. Teijan piha on elävä todiste siitä, että ilman teollisia lannoitteita ja karkotteita voi saada aikaan kukoistavan ja hyvinvoivan puutarhan.
-Lannoitukseen käytämme vain kompostia, kanankakkaa, dolomiittikalkkia ja luonnonmukaista syyslannoitetta. Rikkakasvit pysyvät parhaiten poissa hyvän pohjatyön, laadukkaiden taimien ja alkuaikojen kitkemisen avulla. Kun taimet pääsevät kunnolla kasvuun, ei rikkakasveille enää juuri jää tilaa. Kokonaan ei rikkakasveista pääse eroon kuin myrkyttämällä, mutta se ei tunnu oikelta vaihtoehdolta puutarhassani.






Puutarhassa hämmästyttää lajikkeiden runsaus. Tälle hetkellä niitä on noin 300! Teija tunnustautuukin innokkaaksi kokeilijaksi.
– Pihan perustan muodostavat perinteiset ja kestävät monivuotiset perennat, puut ja pensaat. Lisämausteena kokeilen erikoisuuksia, joista toiset viihtyvät, toiset eivät. Muun muassa suoraan Kiinan vuoristosta tuotu puupioni kukki pihamaalla viime kesänä.
Puutarhassa Teijaa motivoi oman kädenjäljen näkeminen ja jokasyksyinen sadonkorjuu. Herneet, mansikat ja herukat ovat tämän perheen lemppareita. -Kotitöissä ei oma kädenjälki tunnetusti ole kovin pysyvää, mutta puutarhaan työnjälki jää näkyviin ja tuo iloa pitkän aikaa!

Mutta palataanpa siihen alun kysymykseen, mitä taikoja vaatii se, että oman puutarhan saa näyttämään edes vähän samanlaiselta? Nämä neuvot Teija antaa, kun kysyn, mitä aloittelevan puutarhurin pitäisi ainakin ottaa huomioon:
-Kasveja ei voi fuskata,huono pohja kostautuu muutamassa vuodessa. Kunnon multaa täytyy olla paksu kerros! Nurmikko voi parhaiten 20cm multakerroksen päällä, kivikkokasveille riittää 10-15 senttimetriäkin. Muut perennat vaativat 40cm multakerroksen ja puille ja pensaille kannattaa varata 80 cm multakerros. Jos maa on tiivistä ja savista, maata kannattaa reilusti parantaa turpeella ja hiekalla. Tämä työläs vaihe kyllä palkitsee myöhemmin!
2. Kohopenkit!
– Kohopenkki on monen läpäisemättömän maan pelastus. Kohopenkki myös helpottaa istutustyötä, kun kaivamista ei ole niin runsaasti. Etuna on myös kevätauringon aikainen vaikutus, kohopenkki sulaa muuta maata nopeammin! Pelkkä kuoppa, vaikka se täytetään hyvällä mullalla, ei ole tiiviissä maassa toimiva. Sateella se muuttuu hukutusaltaaksi, jossa vesi seisoo kasvien juurilla.
3. Luota perusperennoihin!
-Vaikka nykyään on Puutarhamyymälöissä tarjolla toinen toistaan trendikkäämpiä uutuuksia, rakenna puutarhan peruskulmakivet laadukkaista suomalaisista puista, pensaista ja perennoista. Näin sinulla on huononkin talven jäljilta puutarhassasi keväällä ihailtavaa!
4. Kotimaisuus!
– On selvää, että keski-euroopalaisissa olosuhteissa jalostetut kasvit eivät kestä samalla tavalla suomalaista talvea kuin kotimaiset.
Näillä ohjeilla pitäisi päästä alkuun jokaisen, jolla vain intoa riittää! Teija vielä varoittaa, että todennäköisesti kun alkuun pääset, jäät koukkuun!
Mitä vinkkejä Teija taas antaa pihasuunnittelusta, sen kuulette ensi viikolla!
P.S Ihaile ihmeessä Teijan blogista, miltä puutarha eri vuodenaikoina näyttää!
Comments
Hyvät vinkit on aina tarpeen 🙂 mullakin on siis vielä toivoa 😉 olemme nyt asuneet kaksi vuotta ja matkaa on vielä tuollaiseen pihaan… Mutta toivoa tämä totisesti antaa 🙂
Varmasti on toivoa. Kyllä minutkin vähän hiljaiseksi veti, kun vertasin omaan kolmevuotiaaseen puutarhaamme! 😉 Mutta yrittänyttä ei laiteta ja aika kullanarvoisia vinkkejä Teijalta saatiinkiin! 🙂
Kylläpä näyttää kauniilta!
No eikö näytäkin! <3
Uuuuuu, niin kaunista.
Yhdyn tähän koko sydämestäni! Kaikki oli täällä jotenkin niin runsasta ja hyvinvoivaa, Taikuri-Teija! <3
Mieletön puutarha, ja noin nuoressa pihassa! Upeaa! Tämä valaa uskoani siihen, että uudenkin omakotitalon pihalle voi saada ihanan puutarhan!
Eikö vain! kyllä se voi onnistua, ehkä ;D