Esittelyssä: Taiteilijaresidenssi vanhassa pappilassa

huone4

Tässä esittelyssä pääset tutustumaan ainutlaatuiseen kokonaisuuteen. Esittelemme sinulle sekä arkkitehtuurisen taidonnäytteen Kärsämäen paanukirkon, että samassa pihapiirissä sijaisevan Pappilan taiteilijaresidenssin, joka majoittaa taiteilijoita ympäri Eurooppaa. Aitous, syvyys ja suomalaisuus ovat tämän kohteen valttikortit!

ulkoa2

Tästä ovesta on astunut aika moni minua ennenkin. Vanha, jo 1700-luvulla ensimmäiset asukkaansa kattonsa suojaan majoittanut Pappila on nyt saanut uuden elämän taiteilijaresidenssinä. Seinät tuntuvat kuiskivan menneestä elämästä etenkin nyt, kun korjaustyöt vanhaa kunnioittaen on aloitettu. Tavoitteena on vähitellen saada varoen esille alkuperäiset pinnat.

ulkoa3
huone1

Huoneet ovat korkeita ja kalustettu osittain vanhoilla suomalaisilla talonpoikaiskalusteilla. Monet kalusteista on saatu tai löydetty erilaisista jäämistöistä. – Tavoitteenamme on tarjota taiteilijoille inspiroiva ja ennen kaikkea suomalainen paikka työskennellä. Rauha, hiljaisuus, vaatimattomuus ja karu kauneus ovatkin niitä, mitä pääosin Keski-Euroopasta saapuvat taiteilijat tulevat täältä hakemaan, kertoo hankkeen koordinaattori Aini Lehikoinen.

-Haluamme säilyttää Pappilan tunnelman helposti lähestyttävänä. Tavoitteenamme on järjestää taidenäyttelyitä ja erilaisia tapahtumia, jotta saisimme Pappilasta kuntalaisten olohuoneen. Tällä tavalla taiteilijoiden olisi helppo lähestyä halutessaan myös paikallisia ihmisiä.

 

huone7
huone9
huone8
huone11
huone2

Residenssi tarjoaa taiteilijalle sekä paikan työskennellä, että asua.

-Kulttuuritoiminta on pienen kaupungin henkeä ylläpitävä voima. Siksi näemme täällä erityisen tärkeänä sen, että kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet, kuten Pappila tai Paanukirkko säilyvät aktiivisessa käytössä.

kirkko19
kirkko15

Paanukirkko on ollut tämän kylän massiivinen voimanponnistus. Alusta loppun perinteisin menetelmin rakennettu kirkko rakennettiin 2000-luvun alussa osittain talkootyön voimin. Mielenkiintoiseksi kirkon tekee persoonallinen, moderni ulkomuoto, joka on rohkeasti yhdistetty perinteisen rakentamisen kanssa. Kirkon on suunnitellut arkkitehtiopiskelija, suunnittelukilpailun voittanut Anssi Lassila.

Pellavat ovat Pappilan omilta pelloilta. Kirkkotekstiilit kehrättiin näistä samoista pellavista.
Pellavat ovat Pappilan omilta pelloilta. Kirkkotekstiilit kehrättiin näistä samoista pellavista.
kirkko13

Kirkolle syntysanat on lausunut Panu Kaila, arkkitehti, jonka jokainen suomalaisesta arkkitehtuurista kiinnostunut ihminen tietää. Kaila heitti ilmaan rohkean ehdotuksen täysin uudenlaisesta modernista ulkomuodosta kirkon suunnittelun alkuvaiheessa.  Näin syntyi Paanukirkko, jonka sydämen muodostaa hirsikehikko, jota kiertää lähes maahan asti ulottuva paanutus.

kirkkoavain
kirkko17
kirkko4
kirkko1
kirkko9
kirkko3
kirkko7
kirkko5

Kirkon penkillä istuessa tuntuu käsittämättömältä, että koko komeus lepää katon rajaan rakennetun vaakaristikon varassa. Vaakaristikko, niin kutsuttu japanilainen liitos, on itsessään taideteos, jota valaisee kirkon kattoon jätetyn aukon kautta siivilöityvä valo.

Hiljaisuus, rauha ja tasapaino ovat penkillä istuessa vahvasti läsnä. Parhaimmillaan yhteistyö saa aikaan jotakin juuri tälläista. Pysyvää, hillittyä, rauhoittavaa ja arvokkaasti vanhenevaa!

Olet kirkkoihminen tai et, anna tälle tilalle mahdollisuus, olen varma ettet pety kokemaasi!

Koko rakennusta kannatteleva hirsikehikko on taideteos
Koko rakennusta kannatteleva vaakaristikko on kuin taideteos

Comments

Vilja @ muotoseikka\
Reply

Paanukirkko on arkkitehtonisesti huikea yhdistelmä perinteistä ja modernia. Todella vaikuttava rakennus. Hienoa!

Ruut
Reply

Kaunista ja hyvin hyvin Suomalaista! 🙂 Tykkään!

Leave a comment

name*

email* (not published)

website