Esittelyssä: Valoharjun Hevostila

IMG_9760

ASUKKAAT Annukka ja Mikko perheineen, koirat, kissat ja hevoset

KOTI Valoharjun Hevostila, 1936 valmistunut kolmen kerroksen kivitalokoti

Pitkäaikaisimmat lukijat ehkä muistavat kodin, jossa vierailimme ihan Talosanomien tarinoiden alkutaipaleella. Vähän myöhemmin esittelimme myös tämän kodin puutarhan, jossa hörpimme kahveja loppukesän auringon lämmössä. Perhe haavelili jo silloin kodista vanhassa hirsitalossa. Ei tullut hirsitaloa, mutta sen sijaan tuli kolmen kerroksen kivitalokoti, jonka seinät ovat kuunnelleet elämää jo 80 vuotta. Talo sijaitsee pienellä kylällä, ihan kyläkoulun kupeessa.  Pihapiiristä löytyvät niin talli, kuin vanha navettakin. Toiselta laidaltaan tontti rajoittuu järveen, jonka rannassa sijaitsee oma rantasauna. Talo on alunperin kunnan virkamies ja opettaja, Anton. B. Isotalo itselleen rakennuttanut. Vuosikymmenten saatossa talo on palvellut muun muassa kouluna ja on paikka nähnyt myös ankarat sodan jälkeiset kasvun vuodet.

– Vanhan talon eletyn elämän voi suorastaan aistia. Etsimme ”sitä oikeaa” pitkään, ja tässä kodissa oli juuri se hyväntahtoinen tunnelma, jota etsimme. Talon pitkä historia tuo luottamusta myös tulevaisuuteen perhe kertoilee.

kollaasi7
kollaasi_1
IMG_9554
IMG_9460

Taloa on vuosikymmenten mittaan kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Tämä perhe tiesi vanhoista taloista jo niin paljon, ettei suuren kodin ostaminen heitä hirvittänyt. -Vanhoja taloja täytyy osata lukea ja korjauksia täytyy tehdä kokonaisuus huomioon ottaen.

Talolla riittää tarinoita, joita perheelle on asumisen mittaan koko ajan paljastunut lisää. Virkamies joka talon aikanaan itselleen rakensi, kyllästyi vetoisiin puutaloihin ja suunnitteli itselleen keskuslämmitteisen kivitalon, joka sen ajan Suomessa oli varsin moderni ratkaisu. Anton. B. Isotalo haki inspiraatiota Valoharjuun ulkomailta asti. Ehkäpä sieltä on talon tanskalaishenkinen ulkoasukin peräisin.

IMG_9578

Perusasiat, kuten katot, alkuperäiset materiaalit ja lämmitys olivat talossa kunnossa ja perhe pääsi muuttamaan sisään heti. Mikko ja Annukka näkivät kodin mahdollisuudet, vaikka pintaremppaa olisi edessä paljon. -Paljon on jo vuodessa ehditty kodin ulkoasua kohentamaan, mutta paljon on vielä edessäkin! Seuraavaksi perhe on suunnitellut muun muassa keittiön uusimista ja pintojen käsittelyä, sekä tapetoimista.

-Täällä omassa rauhassa, isolla tontilla, elämänrytmi on ihan omanlaisensa. Työtä tosin ei voi pelätä, jos haluaa asua vanhassa talossa ja pitää siinä sivussa vielä eläimiä. Vanhat talot ovat elämäntapa, joka ei varmasti sovi kaikille. Me taas emme voisi kuvitella elävämme missään muualla!

Kodin sisustus kunnioittaa vanhan talon tunnelmaa. -Tänne ei kovin moderneja ratkaisuja osaisi edes kuvitella. Toisaalta, sekoittelen eri tyylejä aika rohkeasti keskenään. Sisustaminen ei ole haudanvakavaa vaan rakas harrastus, kertoo annukka.

IMG_9462
kollaasi_5_2
IMG_9499

Ruoka syödään pöydän ääressä,

mutta kahvi nautitaan puuhellan lämmössä keittiön puolella

IMG_9610
kollaasi_2
Resepti2
IMG_9516
Hyllylle on kerääntynyt kavalkadi hurmaavia astioita!
Hyllylle on kerääntynyt kavalkadi hurmaavia astioita!

Kodista löytyy hauskoja ja leikkisiä yksityiskohtia mutta toisaalta myös arvokasta tunnelmaa, joka sopii hienosti korkeiden kiviseinien kaveriksi.

-Huonekorkeus on lähes kolme metriä, joten se tuo ilmavuutta huoneisiin ja saa tilat tuntumaan avarilta. 

IMG_9513
IMG_9494

Pienet kolhut eivät tässä kodissa haittaa, vaan ovat osa talon historiaa. Vanhat lattiat ovat jalan alla lämpimät ja pehmeät, huonekorkeudesta huolimatta tässä talossa ei ole kaikumisongelmia!

-Vanhat puuovet olemme kuorineet esiin levyjen alta. Nyt niitä pikkuhiljaa entisöidään.

IMG_9614
Leikkisä lastensänky kulkee pyörillä
IMG_9429
Talon rouvan lapsuusajan mekko on päässyt esille makuuhuoneen oveen
IMG_9556
IMG_9561

Arki täyttyy tässäkin kodissa toisinaan kiireisistä askelista, mutta vastapainona kiireelle ovat ne lämpimät kesäiset päivät. Ne päivät kun rantasaunan laiturilta voi antaa katseen hetkeksi kulkea järven selälle samalla kun lapset kiljahtelevat juostessaan uimaveteen. Silloin huvimajaan voi tassutella paljain varpain kahvikupposen kanssa kesäpäivästä nauttimaan. Tai ne päivät, kun pakkanen narskuu hevosen kavioiden alla ja tähtitaivas tarjoilee pimeässä parastaan. Silloin koirat juoksevat ratsastajan kintereillä ja kodin ikkunoista näkyvät kynttilät kauaksi pellolle. Tälläisiä päiviä varten jaksetaan Valoharjussa taas nousta uuteen aikaiseen aamuun!

IMG_9583

Comments

Annukka
Reply

Ihana koti ja tunnelma <3

Lotta
Reply

Upea tunnelma tuossa kodissa, ja hienosti olet taas kamerallasi ikuistanut! 🙂

Muuttuvakotini Päivi S
Reply

Kaunis koti ja ihanaa kun jätetty melkein alkuperäiseen kuntoon 🙂 Lämmin tunnelma välittyy kauniista kuvistasi ihan tänne saakka. Kivoja yksityiskohtia ja mahtava huonekorkeus talossa. Oi, mie rakastan noita syviä ikkunanpenkkejä ja aitoa puulattiaa <3

Raili Hytönen
Reply

Tämä koti on lämminhenkinen, ihastuttava, miljöö niin upea.
Ilmava huoneet, ihanan iso leivinuuni. Koti kuin taideteos!

Maija
Reply

Aivan ihanan kodin ja paikan Annukka ja perhe kyllä löytänyt!!!♡
Mitkä lattiat ja ikkunat! Ihana tunnelma tosiaan välittyy kuvistasi.
Allekirjoitan täysin Annukka sanat vanhassa talossa asumisesta, remonttia ja hommia riittää.. 🙂
Terveiset Annukalle jos käy täällä lukemassa:)

Ja Jenni, teille tsemppiä rakennusprojektiin..
Täällä aina joskus käyn kurkkimassa, kun muistan.. Siskoni joskus vinkkasi näistä sun sivuista/blogista.
T. Maija ( asuttu samalla paikkakunnalla lapsena/nuorena;)

Jenni

Hih, vähän aavistan, kuka siellä kirjoittelee! 😀 eikö olekin upea kokonaisuus tämä Valoharju!

Leave a comment

name*

email* (not published)

website