14 tehoneliötä – toimiva lastenhuone

Tämän väliaikaisen kodin lastenhuoneen sanoisin olevan oikealla tehokäytöllä. Kolme eri-ikäistä lasta ja 14 neliötä on välillä ollut harmaita hiuksia aiheuttava yhdistelmä, etenkin siivouspäivänä, jolloin sotkut yleensä ovat jonkun muun syy ( ja se joku muu ei ilmeisesti asu meillä, ainakaan se ei siivouspäivänä ole koskaan paikalla). Toisaalta suurimman osan ajasta yksi huone on palvellut kuitenkin hämmästyttävän hyvin. Läksyt lapset ovat tottuneet joka tapauksessa tekemään keittiön pöydän ääressä ja sopu on antanut leikkiessäkin sijaa. Oleellista tässä on ollut varmasti se, että vanhimmalla on oma pöytänsä ja laatikkonsa ja nuoremmilla omansa. Näin tärkeimmät tavarat ovat pysyneet järjestyksessä.

lastenhuone, kerrossänky, ikea
Lastenhuone, kerrossänky, lamppu
Minnensänky, ikea, lastenhuone
Lastenhuone, ikea, kerrossänky
Lastenhuone

Tämänhetkinen lastenhuoneen sisustus on pitkälti Ikean kalusteilla toteutettu. Kalusteet ovat osoittautuneet toimiviksi kerrossänkyä myöten. Kerrossängyistä on aika kuitenkin luopua, kun lapset siirtyvät omiin huoneisiinsa ja muutenkin kalusteita on tarkoitus vähitellen päivittää. Jos muualla kodissa sävymaailma on hillitty ja rauhallinen, lastenhuoneissa voi vähän revitellä. Muutenkin olen sitä mieltä, että lastenhuoneen sisustuksessa tärkeintä on toiminnallisuus ja se, että asukkaat itse siellä viihtyvät.

Lastenhuone

Listasin alle ne oleelliset seikat, joiden avulla me olemme saaneet lastenhuoneesta mahdollisimman toimivan useammallekin eri-ikäisellekin lapselle:

  • Kerrossänky – Meillä on kaksikerroksinen, kolmekerroksisia löytyy myös.
  • Omat pöydät, pienetkin – Kokemus omasta tilasta on tärkeä.
  • Omat laatikot tms. tärkeille omille tavaroille.
  • Järjestys ja säännöllinen siivous –  paras apu. Isokin huone tuntuu toivottoman ahtaalta sotkuisena. Tämän voin kertoa kokemuksen syvällä rintaäänellä.
  • Kierrätys – Osa leluista/kirjoista/peleistä joutaa kirpparille tai vaikkapa omaan varastoon, vaihdon jälkeen ne sitäpaitsi ovat kuin uusia taas.
  • Kärsivällistä mieltä – Empiiristen tutkimusteni perusteella lapset tuottavat ympärilleen kilokaupalla silppua, joka ei kuitenkaan ole silppua. Vanhemmat ja viisaammat sanovat, että tämä aika kestää vain ohikiitävän hetken. Luotan siihen, nostan jalat ylös ja kuuntelen saksien suihketta. Tänään on muuten syntynyt kymmenittäin junalippuja. Olen onnellinen, että niillä matkustetaan vasta alakertaan ja saan pitää rakkaat silppurit lähelläni vielä tovin.

Jenni

ps. Mitkä ovat sinun vinkkisi toimivaan lastenhuoneeseen?

Comments

Hanna H
Reply

Ha ha, tuttua tuo siivoamisen välttely! 😀 Hyvin näyttää kaikki tarpeellinen mahtuvan tuonne. 🙂

Jenni

Tämä on nimenomaan tehokäytöllä, esteettisyydestä joutuu toki vähän tinkimään, mutta pääasia että lapset viihtyy! 🙂

Hanna
Reply

Näppärästi näyttää neliöt riittävän kolmelle! Tuo tyttöjen pöytä näyttää sirolta, tuollainen olisi hakusessa meidän eskarilaiselle. Mistä pöytä on?

Jenni

Hei Hanna, pöytä on koottu ikean pukkijaloista ja Ikean työpöytätasosta. Tämä on kyllä simppeli ja edullinen ja pieneenkin tilaan sopiva ratkaisu. 🙂

Leave a comment

name*

email* (not published)

website