Ajatuksia uuden kotimme pohjaratkaisusta!

Uuden kodin pohjakuvaa pyörittelimme pitkään ja hartaasti. Viiden vuoden aikana ehti kertyä kokemusta siitä, mihin asioihin kannattaa panostaa ja missä tilaa toisaalta oli edellisessä kodissa liikaakin. Näiden kokemusten pohjalta syntyi uuden kotimme pohjapiirustus. Loistavana apuna meillä toimi lopputuloksen aikaansaamisessa Teri-Talon oma suunnittelija, joka kärsivällisesti piirsi kanssamme yhden jos toisenkin version kodistamme. Tämä on muuten tärkeä juttu, että kotia saa piirtää rauhassa moneen otteeseen, eikä tule tunnetta siitä, että suunnittelun pitäisi olla jo valmis!

Suunnittelu on kuitenkin tärkeimpiä osioita koko projektissa, ellei tärkein! 

PostScript

Eteinen on kodin käyntikortti, joka on mielestäni suomalaisissa kodeissa usein liian pieni ja käytävämäinen tila, johon ei aina ole sijoitettu edes ikkunoita. Halusimme panostaa eteiseen, jossa pukeminen ja riisuminen onnistuu vaivatta ja jossa toisaalta on myös luonnonvaloa runsaasti. Eteisestä pääsee oma perhe vaatteet riisumaan arkieteiseen, joka tällä kertaa on pyhitetty ainoastaan ulkovaatteiden säilytykseen, edellisen kodinhoitohuone-pukuhuone-kakkoseteinen-painajainen-sijaan! Kahta ulko-ovea en kuitenkaan halunnut vierekkäin, joten aika näyttää, miten tämä ratkaisu toimii.

Kakkoseteisessä on pyritty huomioimaan se, että kaappitilaa olisi ulkovaatteille riittävästi ja toisaalta iso allas helpottaa koiratalouden arkea. Ulkoseinälle on tarkoitus rakentaa hyllyjärjestelmä liukuovien taakse, ilman varsinaisia kaappien runkoja, näin tila saadaan mahdollismman tehokkaasti käyttöön. Halusin myös alakertaan pesukoneen, vaikka varsinainen pyykki pestään ylhäällä. Tämä kone on tarkoitettu sille ”tosi likaiselle” pyykille, jota jokaisessa lapsiperheessä tulee. Näitä meillä ovat kuravaatteet, likaantuneet ulkovaatteet ja  meidän tapauksessamme miehen ja lasten crossivaatteet jne.

Lasiseinä erottaa eteisen ja ruokailutilan toisistaan luontevasti, kuitenkin niin, että valo pääsee esteettä kulkemaan tiloissa. Aiemmin eteisestämme oli suora näkymä olohuoneesen, joka oli kyllä kaunis ensinäkymä, mutta aiheutti usein sydämentykytyksiä, kun ulko-ovelle ilmeistyi joku kesken makoisien päiväunien. Nyt näkymä on ruokailutilaan, jossa toivon mukaan emme ole päiväunilla, kun ulko-ovi käy!

Portaat halusimme tällä kertaa rauhoittaa omaan tilaansa niin, että ne eivät ole ensimmäisenä vastassa sisään astuttaessa. Nyt portaat jäävät niille rakennettuun erilliseen koloonsa. Ikkunan halusimme ehdottomasti portaiden taakse, jotta tilasta tulee valoisa.

Takka toimii samaan aikaan tilanjakajana ja toisaalta lämmitysteho on keskellä taloa erinomainen. Kuvasta poiketen takka tulee todennäköisesti olemaan vähän pidempi, mutta sen aika näyttää, milainen takasta tarkalleen ottaen tulee. Pohjatöissä tämä muutos kuitenkin otettiin huomioon. Tykkään, että tilat (ruokailu, keittiö, olohuone) on jollakin tapaa rauhoitettu omikseen, jolloin ehjän sisustuksen luominen on helpompaa.

Ikkunoita uudessa kodissa on runsaasti ja se jos joku sopii minulle, vaikkein ikkunanpesua rakastakaan. Kaikkea muuta ikkunoissa sitten rakastankin. Lattiaan asti ulottuvat ikkunat, tihennetyt ruudut ja ikkunoiden säännöllinen rytmitys ovat niitä ”silkkaa rakkautta”- juttuja tässä talossa.

Sitten kipuamme yläkertaan, jossa myös on paljon muutoksia edellisen kotimme pohjapiirustukseen nähden. Tällä kertaa typistimme aulan edellisestä vajaasta 30 neliöstä reiluun kymmeneen. Nyt tila on helppo sisustaa ja toisaalta on vähemmän ”ei kenenkän maata” (Lue: sotkettavaa tilaa, jossa kukaan ei kuitenkaan ole ollut leikkimässä kun kysytään). Tärkeä tilaa säästävä seikka uudessa kodissa ovat myös seinien sisään liukuvat väliovet, joiden avulla seinäpintaa vapautuu käyttöön hurjasti! Nämä liukuovet toteutetaan menetelmällä, jossa seinän sisään asennetaan kasetti, jonne liukuovi pääsee liukumaan. Yleisilme on siis siisti, eikä seiniin tule ollenkaan ulkopuolelle näkyviä kiskoja. Näistä kuulette varmasti tarkemmin, kun asennus on ajankohtainen!

PostScript

Yksi yläkerran makuuhuoneista on lasiseinän takana, jotta valo pääsee jälleen kulkemaan vapaammin. Yläkertaan sijoittuu aulan lisäksi siis neljä makuuhuonetta, vaatehuone, suihku ja kodinhoitohuone. Saunaa kotimme sisälle ei tule ollenkaan, vaan se tulee sijaitsemaan erillisessä rakennuksessa ulkona. Ne syyt, miksi kodinhoitohuone sijaitsee meidän tapauksessamme yläkerrassa ovat seuraavat: Kyllästyin kuskaamaan lakanoita ja vaatteita portaissa, kun niitä vietiin pesuun ja toisaalta taas takaisin kaappeihin. Toiseksi, toivon että vaateralli alakerrassa ylipäänsä vähenee (hajanaisia vaatekasoja, pesuun meneviä, puhtaita jne), kun sekä vaatteiden säilytys, että pesu tehdään ylhäällä. Tässä väliaikaisessa asunnossa olen jo päässyt kokeilemaan yläkerran kodinhoitohuonetta, ja vaikka täällä ei voi vaatteita säilyttää kodarissa pienen tilan vuoksi niin tykkään systeemistä kovasti! Uudessa kodissa kaikki lastenvaatteet onkin sitten tarkoitus säilyttää kodinhoitohuoneessa ja aikuisten vaatteet sitten vaatehuoneessa.

Pieni pukeutumistila ja suihku on sijoitettu kodarin yhteyteen siitä käytännön syystä, että toivon vaatteiden eksyvän helpommin pyykkikoriin, kun riisuminen tapahtuu korin vieressä.. Toivoahan aina saa! Ja me ajattelimme pärjätä yhdellä suihkulla, niin kuin tähänkin asti. Suihku on kuitenkin tila, joka on valtaosan ajasta tyhjillään, joten siihen emme halunneet uhrata ylimääräisiä neliöitä. Ulkosauna on sitten tarkoitettu siihen rauhalliseen ja rentouttavaan oleskeluun ja kylpemiseen.

Kuten huomaatte, meidänkin uusi kotimme rakentuu meidän omista tarpeistamme käsin. Uutta kotia suunnitellessa on tärkeää huomata, mitkä jutut sopivat itselle ja mitkä eivät! Se, että toinen kokee yläkerran kodinhoitohuoneen loistoratkaisuksi, ei suinkaan tarkoita, että se sopisi jollekin toiselle. Ja toisaalta, joku ei voisi kuvitellakaan elävänsä ilman sisäsaunaa. Kehotan lämpimästi olemaan rohkea ja tekemään kodin ratkaisut nimenomaan omista tarpeista käsin! Tässä olivat meidän suunnitelumme kulmakivet käytännön arjen kannalta, sisustuksellisista yksityiskohdista kirjoittelen teille sitten myöhemmin!

Ulkona on kirpakka pakkassää ja lasten loma on loppusuoralla, se tarkoittaa sitä, että itsekin palaan työn ääreen lähipäivinä! Loma on tehnyt tehtävänsä ja tuli kyllä niin tarpeeseen. Nyt voimia on kerätty tulevaan vuoteen, jossa takuulla haasteita riittää.

XXX Jenni

Comments

Viivi / Valkoinen Soihtu
Reply

Näyttää enemmän kuin toimivalta! Huomaa, että olette todella miettineet jokaisen yksityiskohdan huolellisesti<3

Jenni

Kyllä me pitkään tätä suunnitelmaa pyöriteltiin ja nyt paperilla vaikuttaa juuri siltä, mitä oltiin vaillakin! Arki ainaan näyttää, miten suunnitelmat käytännössä toimivat! 😀

rakentaja
Reply

Aivan ihana ja varmasti toimiva talo tulossa! Meillä rakennetaan ensimmäistä taloa. Pohjaratkaisu on hyvä, tosin meillä lasiseinät, liukuovet ja monet muut jutut jäi pois budjettisyistä. Ehkä seur. taloon sitten? 🙂 Meillä oli suunnitteluvaiheessa juurikin ongelmana kun talofirman arkkitehdistä ei ollut hirveästi apua. Piirsi vain mitä käskimme, mutta mitään parannusehdotuksia ei tullut vaikka pyysimme ja emme saaneet edes keskustella hänen kanssaan vaan kaikki hoitui talomyyjän kautta.. Olisimme voineet vaikka maksaa lisäavusta, mutta ei! Tämän vuoksi talon ulkonäkö on ok, mutta ei ”vau” kuten halusimme. Aika paljon jää vastuuta tavalliselle rakentajalle kun maallikkona pitää osata talo suunnitella. :O Talofirman vaihto meillä ei tullut kysymykseen ja kaikki muu on onneksi sujunut hyvin Kastellin kanssa.

Jenni

Sillä on kyllä suuri merkitys projektin kannalta, että suunnitteluvaiheessa kokee saavansa tarpeeksi apua ammattilaiselta! Koko rakennusprojekti kun nojaa hyvin tehtyihin suunnitelmiin. Teilläkin jää sitten sopivasti kytemään pieni liekki seuraaaa projektia varten! 😉

Minttu
Reply

Näyttää todella hyvälle ja toimivalle! WAU!

Jenni

Kiitos, kyllä me pitkään pyörittelimme pohjaratkaisua, ainakin paperilla ollaan tosi tyytyväisiä!

Katja
Reply

Oletteko suunnitelleet jo keittiön kalusteita? Pohjakuvasta kun katsoo, niin hirvittävän vähän kaappitilaa tuohon mahtuu. Vai onko se vain järjestelykysymys 😀 Itsellä on kolminkertaisesti ja silti ne on täynnä.

Jenni

Kyllä, keittiötä ollaan kovasti jo pyöritelty. Kaappitilaa tähän saahaan lähes saman verran kuin edelliseen, jossa sitä oli meidän astioille ihan reilusti. Laatikoihin uppoaa sen verran paljon astioita, että ainakin meillä ne tuntuivat riittävän ihan mukavasti! Ehkä minulla ei sitten ole kovin paljon ylimääräistä keittiössä, en tiedä! 🙂

Haaveilen toki sitten vielä kauniista vitriinikaapistosta parhaille astioilleni 😉

nimetön
Reply

Varmasti toimiva talopohja! Jäin kuitenkin miettimään eteisen ja ruokailutilan välistä lasiseinää. Mihin vierasnaulakko sijoitetetaan? ja onko kiva syödessä, että näkee mahdollisesti vieraitten roikkuvat takit ja kengät, tai että kesken ruokailutilanteen joku saapuu ovesta sisään? 🙂 Mulle esteettisiä juttuja, etten halua syödessä nähdä mitään naulakkoja ainakaan 🙂

Jenni

Tätä pohdimme itsekin, mutta tulin siihen tulokseen, että mieluummin makea naulakko tai kaunis kapea irtokaapisto vieraiden vaatteille, kuin umpiseinä lasiseinän tilalle. Ja jos liika näkyvyys alkaa ahdistaa,seinä on kohtuullisen helppo, vaikka osittain, muuttaa umpiseinäksi. 🙂 Ja toisaalta, olemme edellisessä kodissamme tottuneet siihen, että kaikki näkyy kaikkialle, avaruuden hinta on se 🙂

Ja me taas halusimme nimenomaan niin, että tällä kertaa olohuone jää omaan rauhaansa ja ruokailutila, jossa yleensä ollaan hereillä vaatteet päällä jää näkyvälle paikalle! ;D Aika näyttää kuinka tämä toimii käytännössä! 🙂 Nämä ovat juuri niitä juttuja, joita kannattaa tarkkaan miettiä, on niin monenlaista mielipidettä ja ajatusta, sen takia ei kannata purematta niellä valmiita ratkaisuja! 🙂

Anne
Reply

Kiva avara pohja ja toimiva makkariratkaisu. Erillinen saunarakennus on kyllä mahtava, niitä neliöitä ei tarvitse miettiä talon sisälle. Yksi pieni ajatus heräsi teidän olkkarista, nimittäin terassinovien paikka. Jos miettii kalustamista, jota aina kannattaa miettiä kun pyörittelee pohjaa, niin mikäli telkkari tulee olkkariin, todennäköisesti porrasseinälle, olisikko järkevämpää laittaa käynti terassille telkkarin päädystä, näin tuonne sohvan taakse ei jää ns. turhaa tilaa. Telkkarin edustalle ei kuitenkaan koskaan tule huonekaluja laitettua. Toki sitten terassin symmetrisyys portaiden kohdalta kärsii… Mutta tuo oli vain yksi ajatus.

Jenni

Kiitos kommentistasi! Jos olohuoneeseen sijoitettaisiin telkkari, tuo olisi varmasti tosi järkevä ratkaisu! Meidän olohuoneessamme ei kuitenkaan telkkaria ole, joten pohjaratkaisu on tehty huomioiden olemassa olevat ja (haaveissa olevat ;D) kalusteet! 🙂

Lennu
Reply

Hyvältä näyttää! Meillä on entisessä ja nykyisessä talossa kodari yläkerrassa kuten myös makuuhuoneet, ja koin sen ehdottoman toimivaksi. Tuo vaatehuone-pukuhuone-khh vaikuttaa myös tosi järkevältä! Meillä on vähän samantapainen ratkaisu, makuuhuoneesta vaatehuoneeseen ja sen päässä khh, josta käynti pukuhuoneeseen. Useat ovet toki vievät seinäpintaa ja täten kaappitilaa, haaveni kun oli että tällä kertaa hengaritilasta ei tulisi puutetta 😉 Noh, ehkä seuraavaan taloon se 20m2 vaate/pukeutumishuone…

Maj-Len Udod
Reply

Hej .Kollar gärna på er sida på FB men då måste det finnas möjlighet att läsa om er på svenska !!! Gör en ”svensk knapp” så man får välja !! Då delar jag gärna sidan med mina FB vänner……

Leave a comment

name*

email* (not published)

website