Ei kiitos joulustressille!

IMG_0228

Vaikka olen monessa asiassa vähän stressaajatyyppiä, joulusta en suostu ottamaan itselleni minkäänmoisia paineita. Joulu itsessäänhän on pelkästään positiivinen juttu, maailmassa kun on oikeita murheitakin. Ei ole merkitystä joulutunnelman kannalta, seikkaileeko serveteissä tontut vai lumihiutaleet. Mutta mukavaa se kyllä on, servettien vertailu.  Tai jokin muu yhtä tärkeä kuten sen miettiminen tuleeko joulupöytään luunvalkoiset vai puhtaanvalkoiset kynttilät, siinäpä muuten pulma. Sisustusharrastajalle joulu on mitä mainioin tekosyy höpsähtää luvan kanssa kimalteleviin hopeapalloihin ja muihin hupsuihin helyihin. (Tai olkipukkeihin)

IMG_0232
IMG_0240

Luin tämän mielenkiintoisen jutun, joka herätti minut miettimään, minkälainen meidän joulumme on. Itse en voi allekirjoittaa ajatusta siitä, että joulun laittaminen ensinnäkään olisi pois innokkailta joululapsiltani, saatikka himmentäisi joulun sanomaa. Itse olen pikemminkin sitä mieltä, että kodin laittaminen juhlakuntoon on sekä tapakasvatusta meille tärkeään kulttuuriperinteeseen, että itse juhlan arvostamista. Se sitten, tuleeko joulu ilman mitään erityisvalmisteluja, on ihan toinen juttu ja aika pitkälle makuasia. Jokainen tyylillään ja antaa kaikkien kukkien kukkia, ajattelen minä! Mitä sinä olet mieltä?

IMG_0238

Ihan muu kuin joulustressi (jokin tauti kai) kyykytti minut tällä viikolla totaalisesti petipotilaaksi ja muistutti siitä, että itsestä huolehtiminen on aika tärkeää. Väsyneenä ja arkikiireisenä pöpötkin pääsevät iskemään herkemmin. Nyt olen yrittänyt vähän levätä ja hörppiä kuumaa glögiä sen toisenkin kupillisen.

Jouluvalmistelut ovat sairasteluista huolimatta hyvässä vauhdissa, kinkku hankittuna ja kuusi odottelemassa sisäänpääsyä, jospa sitä jo viimeistään ensi viikon alkupuolella päästään kunnolla hiljentymään joulun viettoon.

Jenni

IMG_0245

Comments

Sollemnia
Reply

Olipa hämmästyttävän negatiivinen juttu tuo linkkaamasi kirjoitus :O Ihan siksi herkeän kommentoimaan tänne. Tuonne en uskalla, kun siellä samanmieliset kiittelee toisiaan 😀 Palasin miettimään meidän lapsuuden joulun valmisteluja, niin kyllä meille aina laitettiin joulu. Jouluna on erilaiset verhot, liinat, pöytäkoristeet, kynttilät.. Ja ihan taatusti jos silloin olisi insta tai fb ollut, niitä kiiltokuvakuvia olisi peukutettavaksi herunut 😉 Joululiinat ja -verhot oli juhlaverhoja ja -liinoja. Silloin erityisen varovasti kuljettiin niiden tahmatassujen kanssa. Me lapset osaltamme osallistuimme joulunlaittoon, ja jos pipareiden leipomiseen sattui kyllästymään viidessä minuutissa kun joku muu halusi hioa sitä täydellistä piparkakkutaloaan, niin kyllästyjät teki sitten jotain muuta.

Jenni

Ihan totta. Näköjään sitä saa kaikista aiheista purnattavaa, jos sellaisen asenteen elämään ottaa. Turha on toisten tavoista tuskailla, vaan pikemminkin pitää kirkkaana mielessä ne omat itselle tärkeät tavat ja perinteet ja toteuttaa sitten niitä ja antaa muiden puuhata mitä tahtoo! 🙂

Hulda
Reply

Samanlaisia ajatuksia minullakin. Joulukiireen ja stressin saa kyllä aikaiseksi jos sen kotiinsa ottaa, mutta sille voi kyllä näyttää oveakin. Jouluna kotona oli hässäkkää, mutta myös voimakas juhlan tuntu. Kaikki valmistelut, liinat, matot, koristeet, ei meillä saanut olla mitään kaupan purkkeja tai pulloja pöydässä. Se mitä ei itse tehty, ostettiin ja laitettiin juhla-astiaan. Ja kyllä, kuvat lavastettiin ja rajattiin tarkasti. Se oli juhla ja koti sen mukainen.
Mitä tulee piparkakkutaloihin, meillä ei ole tehty niitä koskaan millään menestyksellä. Saatiin lapsena tehdä mikä vaan hössäkkä ja samaa noudatan nyt aikuisenakin. Lapset väsää jonkun jos väsää. Ja sitä katsotaan myötätunnolla, ennen sen romahdusta. Ja kyllä se kotialbumiin ikuistetaan. Joulun iloa ja valoa, Talosanomat!

Jenni

Just näin meilläkin! 😉 Voipakettikin siirrettiin ilman muuta kauniimpaan astiaan, ja siirretään muuten meillä tänäkin joulula, tottakai! 🙂 Ja kauniita kuvia otettiin silloin ja otetaan nytkin <3 Ihanalta kuulostaa teidän piparkakkutaloprojekti. Juuri näin, omalla tyylillä ja tuskailematta. antaa jokaisen kukan kukkia!:)

Reetta/Valkoisen talon Reetta
Reply

Oho, mikä kirjoitus (tuo linkitetty). Jostain planeetalta minäkin sitten olen, kun rakastan lapsuuden joulujen muistoja. Hiukset kammattuina, juhlamekko, sukkahousut ja lakerikengät jalassa on juhlia kunnioitettu. Muuten lorvailtiin pyjamissa ja rentoiltiin, mutta kyllä ruokapöytään ja joulupukin tuloon asti oltiin pukeuduttu kauniisti. Ja kotia pidettiin aina siistinä, ei sitä jouluksi tärkätty erilailla, tekstiileillä ja kynttilöillä sekä tietysti joulukuusella tuotiin tunnelmaa.
itse nyt aikuisena omaa kotia tykkään virittää joulukuntoon, oikein rakastan sitä <3

Jenni

Juuri näin, samat lakerikengät muistan minäkin. Ja kutittavat sukkahousut! <3 Ihania joulumuistoja. Joulua laitettiin hartaudella, hiuksia käherrettiin joulujuhliin ja kotona pöllytettiin mattoja antaumuksella. Upean piparkakkutalonkin äiti joka joulu taikoi. Mukana olimme minkä jaksoimme. Kaikista näistä on vain positiivisia lämpimiä muistoja ja läikähdyksiä, joita toivon voivani välittää myös omille lapsilleni.

Katri
Reply

Siis todella pahantuulinen kirjoitus, mulle tuli oikein sellainen olo, etten viitsinyt lukea kuin rivien välistä.. Joo, se on totta, että lapsiperhekodissa ei ole koko ajan siistiä ja asetelmat kunnossa, mutta mitä sitten?! Olen tehnyt yksin ja isomman kanssa joitakin ”jouluasetelmia” (E kutsuu niitä joulumaailmoiksi) ja sitten hän kohtaa dekoreeraa ne uudelleen. 🙂 So what?! Ei se vähennä iloani siitä, että sain katsella sitä omaa versiota hetken, ja kohta lapsen iloa kun saa räpeltää. Pipareista osa palaa, osasta tulee muuten vaan rumia, taikinaa jää jalkapohjiin, kohta on maha kipeä taikinansyönnistä jne.. Miksi se kaikki täytyy ottaa negatiivisesti? Tai kääntää asia niin, että jos saa jouluvalmisteluista kauniitakin kuvia, niin että tosi lapsiperhe-elämää ei olisi lainkaan?

Jenni

Ihan samoja ajatuksia heräsi itsellenikin. Miksi kummassa se olisi lapsilta pois, jos joulua haluaa laittaa ja vieläpä ottaa siitä muistoksi kauniita kuvia. Lapset ovat taidoillaan mukana jouluvalmisteluissa ja takuulla saavat toteuttaa itseään, ainakin, jos katsoo korttitehtailijoiden tuotoksia, tai upeita piparkakkuluomuksia! Kun oikein katsoo, lasten tekemiset ja tuotokset ovat osa sitä mitä kauneinta joulua! <3

Leave a comment

name*

email* (not published)

website