Esittelyssä: Ilmava kahden kerroksen koti – Design – Talo

Design-talo
ASUKKAAT Piia, Toni ja kaksi tytärtä 6v ja 8v

KOTI Design-Talon räätälöity talomalli, 2.krs, asuinpinta-ala 170m2. Pohjakuva artikkelin lopussa.

KOTIRÄÄTÄLI Veikko Pitkälä, Design-Talo

Voisi sanoa, että tämä perhe oli liikkeellä oikeaan aikaan tonttia etsiessään. Paikka uudelle kodille löytyi neljän kilometrin päästä kaupungin keskustasta, koulun vierestä, maustettuna rauhallisella järvinäkymällä. Tämä järvinäkymä saneli myös pitkälle sen, minkälainen pohjaratkaisu uuteen kotisi tulisi. Muuttovalmiiden kotien toimittajista karsiutuivat nopeasti pois ne, jotka eivät voineet tarjota täysin yksilöllisiä ratkaisuja. Vertailun voitti loppujen lopuksi Design-Talo, joka taipuu muuttovalmiinakin yksilölliseen pohjaratkaisuun  ja jonka toimintamallit olivat Piian siskon rakennusprojektin myötä käyneet tutuiksi.

muuttovalmis koti, muuttovalmis talo, design-talo
iso terassi, muuttovalmis Design-talo

Piia ja Toni halusivat hyödyntää kauniin järvimaiseman mahdollisimman tehokkaasti, joten tasamaan talon pohjaratkaisu suunniteltiin poikkeuksellisesti niin, että keittiö ja olohuone sijaitsevat kodin yläkerrassa. Perheellä oli hyvin selkeät visiot siitä, mitä he uudelta kodilta halusivat.

Rakennusprojektin alku oli kiireinen. Pohjapiirrustusta muokattiin useampaan otteeseen ja pohjatöiden aloitus ennen talvea painoi jo päälle. Myös kapea tontti asetti suunnittelulle omat haasteensa. Kun lupapaperit saatiin sisään ja maatyöt alkoivat, kiireen tuntu hävisi ja työt rullasivat jouhevasti.

-Erityisen luotettavana ja positiivisena pidimme sitä, että kaikki työvaiheille sovitut päivämäärät toteutuivat. Suuri plussa  talovalmistajalle myös siitä, että pääsimme pyynnöstämme muuttamaan jo paria viikkoa sovittua aikaisemmin, kun koti oli jo valmis!

Design-Talo, ulko-ovi

Perhe asui koko projektin ajan 170km päässä työmaalta. Ilman muuttovalmista talopakettia tämä tuskin olisi ollut mahdollista. Nyt perheen vastuulla oli lähinnä kaatopaikkakuormien viemistä, materiaalivalintojen tekemistä ja tavaran vastaanottoa. Toki pitkä välimatka rakennukselle aiheutti myös haasteita ja vaati  perheeltä tarkkaa arjen aikatauluttamista.

Taloprojekti kesti kokonaisuudessaan vuoden verran, josta varsinainen rakennusvaihe otti seitsemän kuukautta. Tulevana kesänä luvassa ovat vielä viimeistely- ja pihatyöt, sekä talon maalaaminen toiseen kertaan. Ihan ilman yllätyksiä ei iso projekti sujunut.Sisääntuloseinän paloseinävaade yllätti perheen, sillä yli 60 m2 autotalli-katos -yhdistelmä vaati koko etuseinän rakentamista paloturvalliseksi.

– Emme kuitenkaan olleet valmiita luopumaan Tonin haaveena olleesta suuresta autotallista, vaan toteutimme sen kustannuksista huolimatta. Lisäkustannuksia tuli materiaaleista, erityisesti paloturvallisista ikkunoista ja ulko-ovesta.

Vinkki: Ota selvää paloturvallisuusmäräyksistä jo aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia!

westwood
Eteisestä siirrytään kodin yläkertaan, jossa sijaitsevat keittiö, ruokailutila ja oleskelutilat.

Yläkerran kaikista isoista ikkunoista avautuu järvinäkymä, jolloin sekä ruuan laittaminen, ruokailu, että oleskelu sujuvat kaunista maisemaa ihaillen. Perhe nauttii erityisesti ruuanlaitosta, joten tilavaan ja toimivaan keittiöön haluttiin panostaa. Allasseinälle kätkeytyy kaksi integroitua astianpesukonetta, jotka toimivat todellisina arjen helpottajina.

design-talo keittiö, topikeittiö
IMG_8873
IMG_8877
Ruuanlaitto on perheelle rakas harrastus. Sitä helpottaa huomattavasti kaksi tiskikonetta.
Ruuanlaitto on perheelle rakas harrastus. Sitä helpottaa huomattavasti kaksi tiskikonetta. Myös laskutilaa on U-mallin keittiössä runsaasti.
Yläkerran oleskelutiloja on rajattu puolikkailla seinillä, näin avaruuden tuntu säilyy.
Yläkerran oleskelutiloja on rajattu puolikkailla seinillä, näin avaruuden tuntu säilyy.
IMG_8880
Ruokaillessa päähee ihailemaan järvimaisemaa.
Ruokaillessa pääsee ihailemaan järvimaisemaa. Valkoiset verhot Annival Interior.

Olohuoneessa hallitsevat Vallilan verhojen värisävyt.

– Emme ole himosisustajia, emmekä mene mitenkään aktiivisesti trendien perässä. Lähes kaikki huonekalut täällä kodissa ovat vanhasta kodistamme. Meille tärkeää on kodin toimivuus ja mukavuus. Sisustusvalintoja teemme yhdessä ja rauhassa. Maltamme odottaa, kunnes juuri meille sopiva huonekalu osuu kohdalle.Tykkäämme sisustaa väreillä, koska se tuo elävyyttä muuten vaaleaan kotiimme

IMG_8836
IMG_8897
Tyynyt Annival Interior
Tyynyt Annival Interior
IMG_8895
Myös vanhempien makuuhuone sijaitsee yläkerrassa
Myös vanhempien makuuhuone sijaitsee yläkerrassa. Perhostyynyt Annival Interior.
IMG_8912
Portaat Westwood.
Portaat Westwood.

Alakerrassa sijaitsee avara eteinen, tyttärien makuuhuoneet, takkahuone, käytännölliset kodinhoitotilat ja tunnelmalliset saunatilat. Kodinhoitohuoneessa tilaa riittää hyvin pyykin kuivattamiseen ja säilytykseen.

Eteiseen kätkeytyy paljon säilytystilaa. Lioukuoven takana on iso ilmastoitu vaatehuone, jonne mahtuu kaikki perheen ulkovaatteet .
Eteiseen kätkeytyy paljon säilytystilaa. Valkoisen lioukuoven takana on iso ilmastoitu vaatehuone, jonne mahtuu kaikki perheen ulkovaatteet .
Annival Interior, Design-talo, avara kodinhoitohuone
Matto Annival Interior

 

Kodinhoitohuoneesta pääsee suoraan varastotilaan, jossa mahtuu säilyttämään vaatteiden lisäksi muun muassa urheiluvälineitä.
Kodinhoitohuoneesta pääsee suoraan tilavaan vatehuoneeseen, joka helpottaa kodin pyykkihuoltoa.
tummaksi petsattu sauna
Sauna on tumma ja tunnelmallinen.
Sauna on tumma ja tunnelmallinen.
IMG_8921
Takkahuone on tyttärien valtakuntaa.
Takka uunisepät, designtalo
ovikoriste

Lastenhuoneet on sisustettu iloisin värisävyin. Nuorempi tyttäristä, Netta, on jo useita vuosia keräillyt lehmäaiheisia juttuja huoneeseensa, joten matoksi luonnollinen valinta oli tietenkin lehmäntalja!

lehmäntalja lastenhuoneessa
lego friends

Vanhemman tyttären, Sennin huonetta hallitsee herkullinen pinkki. Kaunis yksityiskohta huoneessa on ihana tyttömäinen kristallivalaisin.

pinkki lastenhuoneen seinä
Marimekko unikko

Perhe kiteyttää kodin merkityksen seuraavasti: yhdessäoloa, toimivaa arkea ja hyvää ruokaa!

Tässä Piian ja Tonin kuumimmat vinkit tuleville rakentajille:

1. Mieti mihin haluat panostaa, ihan kaikkeen budjetti tuskin antaa myöten. Panosta asioihin, joita on myöhemmin hankala uusia, kuten pohjaratkaisu ja sähkösuunnitelma! Pintamateriaaleja voit vaihtaa myöhemminkin.

2.Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Tilojen suunnittelussa pyri hahmottamaan tilat konkreettisilla mitoilla. 1:50 pohjapiirustus antaa liian ruusuisen kuvan. Jos vanhassa kodissa hyviä asioita ja ratkaisuja ota niitä mukaan ja yhdistä uuteen.

PostScript

 

Perustukset: Paikalle valettu

Seinärakenne: Elementti

Vesikattorakenteet: Tiilikate

Pintamateriaalit: Maalit Värisilmän valikoimista

Sisustussuunnittelu: Perhe itse

Lattiat: Upofloor Magnitude ”Savutammi – Smoked Oak”

Laatat: Värisilmä

Takka: Uunisepät

Kiintokalusteet: Topi-keittiöt

Yhteistyössä:

logo

 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website