Esittelyssä Parilato, Käsityöläisen taidonnäyte

Blogi_lato13
Blogi_lato4

Parilatoa ei ensimmäisenä miellä modernin talon hoidettuun puutarhaan kuuluvaksi rakennukseksi. Me saimme kuitenkin todistaa, että myös sinne tämä vanha peltojen asukki sopii vallan mainiosti. Tämä lato on vielä saanut, kuin kaupan päälle, taustakseen peltomaiseman. Luulenpa kuitenkin, että myös tiiviimmän asuinalueen pihalle tämä sopeutuisi mainiosti.

Parilato tuo kodin pihapiiriin mukavaa kontrastia. Kesällä tämän ladon maiseman täydentävät vielä naapurin hevoset, jotka kurkistelevat ladon takana olevalta niityltä. Lato toimii pihavarastona. Siihen uppoaa kaikki omakotitalon pihassa tarvittavat työkalut ja vieläpä kodin polttopuutkin.

 

Blogi_lato15
Työkalut ovat parhaimmillaan kuin taide-esineitä.
Työkalut ovat parhaimmillaan kuin taide-esineitä.
Blogi_lato11

 Perhe löysi ladon pihalleen, googlettelun jälkeen, Evijärveltä,Hirsiveisto M. Kivijärveltä. Oma arvonsa on sillä, että lato on aidosti suomalainen tuote. Ladon hirret tulivat valmiiksi lovettuina. Kokoaminen oli helppoa, koska tekijän kädenjälki oli viimeisteltyä. Katon tekeminen jäi isännän tehtäväksi.

-Täysin oikeanlainenhan katto olisi ollut päreisenä, mutta peltikatto sopii pihan ilmeeseen ja uppoaa maisemaan hienosti.

Kauniin lämpimän, harmaan sävyn puu saa iän myötä. Harmaannuttamista voi nopeuttaa myös siihen erikseen tarkoitetulla rautaoksidilla. Ladossa ei juuri ole osia, joihin ajan hammas pääsisi muulla kuin hyvällä tavalla puraisemaan. On viehättävä ajatus, että tämä lato seisoo paikallaan vielä kauan.

Kuvauspäivänä luonto oli vasta hiljalleen heräilemässä talven jäljiltä. Sadepäivä toi kuviin upean harmonisen ja hivenen melankolisen, eli toisin sanoen, sopivasti suomalaisen sävyn.

Blogi_lato9
Blogi_lato12

Leave a comment

name*

email* (not published)

website