Lankkulattia

Betolux öljymaali, maalattu parketti, käsittelemätön parketti
Parketin maalaus, betolux

Olen saanut sen verran paljon kyselyitä kotimme lattioista, että ajattelin suoda niille kokonaisen postauksen. Entisissä kodeissamme on aina ollut muovimatto ja olin lopen kyllästynyt materiaaliin. Laminaattikaan ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta uuteen kotiin. Kaipasin jotakin mahdollisimman aitoa ja pehmeää lattiamateriaalia, joka kuitenkin kestäisi lapsiperheen railakasta menoa.

Olen aina ihaillut puulattioita, joten valinta oli loppujen lopuksi aika selkeä. Käytännössä lautalattian asentaminen nykyaikaiseen kotiin ei suju aivan mutkattomasti. Lattialämmityksestä luopuminen ei houkutellut, joten aloimme aktiivisesti etsimään mahdollisimman lähellä lankku-tai lautalattian henkeä olevaa ratkaisua.

parketin maalaaminen, valkoinen parketti, käsittelemätön parketti
maalattu parketti, parketin käsittely, maalaus parketti

Nin päädyimme ostamaan lankkumallista käsittelemätöntä siperianlehtikuusiparkettia, jossa puupintaa on lähes puoli senttiä. Puuparketti kestäisi lattialämmityksn vääntymättä, mutta toisi samalla juuri oikean puulattian fiiliksen.

parketin maalaaminen valkoiseksi
maalattu parketti, lankkulattia, lankkuparketti, timberwise

Sitten olikin vuorossa projektin mielenkiintoisin osuus, kun aloin soitella läpi paikallisia maalareita. Koitin tuloksetta etsiä heppua, jolla olisi kokemusta parketin maalaamisesta. Ei löytynyt. Loppujen lopuksi ajattelin, ettei se niin vaikeaa voi olla, joten päätin tarttua toimeen itse. Arvatkaapa hirvittikö? Edessä oli reilusti yli sata neliötä uutta puulattiaa, johon oli tietenkin uponnut jo useampi tonni rahaa. Epäonnistumiseen ei ollut varaa, joten otin opettajakseni aluksi kirvesmiehemme, jolla oli lattiankäsittelystä huomattavasti enemmän kokemusta kuin minulla. Hän neuvoi tekniikan, betolux-öljymaali levitettäisiin leveällä mohairlastalla.

parketin maalaus, tarjoiluvaunu

Aloitin homman yläkerran makuuhuoneen perimmäisestä nurkasta. Ensin kaksi kerrosta ohennettua maalia ja viimeisenä kerros täyttä tavaraa. Joka välissä riittävän pitkä kuivumisaika. Voitte kuvitella kuinka hihkuin ilosta, kun ensimmäinen huone oli valmis.

Sain huomata, että Betolux on tymäkkää tavaraa, kun yksin illalla raksalla usemman tunnin vietin maalinkatkussa. Hengityssuojat ovat siis ensiarvoisen tärkeät! Ehdottomasti mielenkiintoisimpien raksamuistojen joukkoon kuuluu se, kun yöllä yhden aikaan kömmin kirjastohuoneen ikkunasta (kyllä, se oli välttämätöntä maalausjärjestyksen vuoksi!) -25 asteen pakkaseen. Raksa-autolla kotiin ajaessa laulatti. Taisin olla vähän maalipöllyssä..

maalattu lankkuparketti, parketin käsittely ja maalaus, valkoinen parketti

Niin vain tuli valmista ja ihan alusta asti olen rakastanut näitä lattioita hurjasti. Ensimmäisen puoli vuotta tosin tuskailin jokaisesta naarmusta ja kolhusta, vaikka olin vannonut etten niin tekisi. No se puolivuotta meni ja sekosin laskuista, nyt lattia muistuttaa päivä päivältä enemmän sitä elämää nähnyttä lankkua, jota oikeastaan lähdettiin hakemaankin. Navetan lattioissakin käytetty Betolux sopii ainakin meille loistavasti. Se, että lattialla loiskahtaa maitolasi poikineen, ei ole ongelma. Lattia ei turpoa, eikä maali lohkeile.

parketin maalaminen betolux
Betolux, parketin maalaus, valkoinen parketti, puuparketti, timberwise
valkoinen parketti
Puulattia, lattialämmitys

Tahrat näkyvät tietenkin valkoisesta lattiasta, mutta niin ne näkyivät aikanaan muovimatostakin. Lattian siivoaminen on sen sijaan helppoa, kun luutu luistaa maalatulla pinnalla hyvin. Luulen, että kaikista pedanteimmille luonteille tämä lattia ei sovi. Mutta sen sijaan se on kuin luotu niille, jotka nauttivat aidon puun tunnusta ja lämmöstä. Valkoinen heijastaa valoa upeasti, enkä oikeastaan osaa edes sanoa, milloin lattia on parhaimmillaan. Pehmeässä kynttilänvalossa sävy on lempeä, toisaalta kirkkaassa auringonvalossa valon määrä kotona lattian ansiosta kertaantuu.

lankkuparketti

..Ehkäpä se on kuitenkin parhaimmillaan silloin, kun aikaisin jouluaattoaamuna saa vetää  jalkaansa villasukat ja hipsiä puhtailla lattioilla kynttilöitä sytytellen. Ai että, pitäisikö jo alkaa fiilistelemään joulua?

Tiistaiterkuin,

Jenni

kuusi2

Comments

mari
Reply

Voi että! Niiiiin kaunis koti ja lattia! Taidanpa jatkaa unelmoimista valkoisesta puulattiasta koirasta, kissasta ja pienestä pojankoltiaisesta huolimatta..

Jenni

Kiitos Mari! 🙂 Voit haaveilla varmasti valkoisesta lattiasta! Ja ainahan voi maalata uudelleen kun alkaa olla kunnolla kulunut! 🙂

Anne-Maria
Reply

Aivan ihana lattia ja sopii kaikin puolin kauniiseen kotiinne kuin ”nenä päähän”! Tuollaisesta lattiasta haaveilen parhaillaan itsekin… kun vielä osaisi päättää missä asuu putkiremontin jälkeen – omassa kodissa vai evakkoasuntona olevassa rintamamiestalossa, sekin kun voisi olla mahdollista. Ja molemmissa on hyvät (ja huonot) puolensa… Onneksi voimme miettiä asiaa rauhassa 🙂

Jenni

teillä on siis isoja päätöksiä tiedossa! 🙂 Jospa se sydän kertoisi mihin asetutte? 🙂 Tämä lattia on kyllä ihana ja toteutuskin onnistuu kun vähän näkee vaivaa! 🙂

Ippa
Reply

Niin on ihanan näköistä! Onko teillä käytetyistä seinämaaleista sulla jo jotain postattu? Jos ei, olisiko sulla jossain helposti noita värisävyjä listattuna?

Jenni

Värisävyt ovat simppelit, koko talossa on käytetty vain valkoista ilman sävytystä, harmaata Tikkurilan X487 sävyä olohuoneen ikkunaseinällä, Cole&Sonin koivutapettia työhuoneessa, lastenhuoneessa vaaleanpunaista maalia sävyltään omenankukka ja vanhempien makuuhuoneessa Tikkurilan struktuurimaalia! 🙂

Marika
Reply

Teillä on kyllä kaunis lattia ja koti kaikin puolin 🙂

Jenni

Kiitos Marika <3

Katri
Reply

On teillä kyllä niin upea koti!! Jokaista kuvaa jäin tuijottamaan pidemmäksi aika.. Niin seesteistä. Ihana lattiavalinta ja täytyy myöntää, että en olisi kyllä uskaltanut parkettia lähteä vetelemään.. Meillä on nyt edessä uuden talon puulattian hionta ja valkaisu. Olen ajatellut valkovahaa, jotta puunsyyt jäisivät näkyviin ja pinta jäisi mattamaiseksi.. Oletko nähnyt vastaavia toteutuksia ja kuullut miten onnistui? Olen nähnyt kuvissa, mutta käsittääkseni useammin käsitellään valkokuultolakalla kuin -vahalla..

Jenni

Valkovahaa mekin aikanaan mietimme, mutta päädyimme sitten kuitenkin tähän valkoiseen! 🙂 Valkovahatusta tulee takuulla upea! Muistelen kirvesmiehemme puhuneen, että vahankin levittämisessä saa olla tarkkana, että saa tasaisesti leviämään! Löytyisiköhän täältä jotakin vinkkejä: http://www.rintamamiestalo.fi/portal.php

Voisi kuvitella että tuo vaha toisi luonnollisemman mattapinnan kuin lakka, siihen minäkin päätyisin!

Reetta/Valkoisen talon Reetta
Reply

Oi, kuinka ihanaa luettavaa!
Onneksi olkoon, lattia on kyllä täydellinen. Tuollaisen minäkin haluan seuraavaan kotiin…

Ja tuo joulutunnelma meni suoraan sydämeen <3

Jenni

Kiitos ihana Reetta! 🙂 Huomaan jo salaa vähän haaveilevani joulujutuista 😉

Salla
Reply

Siis aivan ihana blogi, johon törmäsin vasta jokin aika sitten. Alan ehdottomasti seuraamaan 🙂

Mäkin mietein noita seinien sävyjä, meillä nimittäin pian ajankohtaista…

Jenni

Kiitos Salla ja lämpimästi tertetuloa Talosanomien seuraajaksi! 🙂 Täytyy kirjoitella tarkempaa postausta seinien sävyistä! Ne tosin ovat simppelit, koko talossa on käytetty vain perusvalkoista, harmaata Tikkurilan X487 sävyä, Cole&Sonin koivutapettia, lastenhuoneessa vaaleanpunaista maalia sävyltään omenankukka ja vanhempien makuuhuoneessa Tikkurilan struktuurimaalia! 🙂

Nina
Reply

Aivan ihastuttava koti ja ihana blogi <3 Mistä on olohuoneenne matto, nojatuoli, lattiavalaisin ja pyöreät pöydät. Aivan ihanat!

Jenni

Hei Nina! Kiva kun olet löytänyt Talosanomiin! Olohuoneen Matto on Linie Designin, alakerrassa ovat Hayn tuolit, yläkerran nojatuoli Ikeasta. Lattiavalaisin on löytö Tori.fistä, ruotsalainen lamppu 70-luvulta! 🙂 Pyöreät metallijakkarat Clas Ohlsonilta ja alakerran valkoinen pyöreä pöytä One Nordicin Key!

mary
Reply

Teillä on niiiin kaunista!!! Inspiraatioblogi, kiitos tästä <3

Jenni

Kaunis kiitos Mary 🙂 Ihana, jos saat Talosanomista inspiraatiota! 🙂

Anne-Mari
Reply

Löysin jostain tänne ja luin ainoastaan tämän lankkulattia kirjoituksen eli illaksi on paljon luettavaa, kun kahlaan kirjoituksiasi läpi. Kiinnitin huomiotani kuvna nro 7 harmaaseen sohvaan, tosin siitä näkyi vaan osa, mutta mikä sohva se on?

Jenni

Hei Anne-Mari ja lämpimästi tervetuloa Talosanomia lukemaan! 🙂 Harmaa sohva on yläkerran sohvamme, Ikean Karlstad metallijaloilla. Sohvassa on ihana verhoilu, mutta ikävä kyllä rungon laatu ei ainakaan meidän käyttöä kestänyt. Nyt korjattuna se kuitenkin palvelee hyvin yläkerrassa, jossa käyttöä vähän vähemmän! 🙂

Charlotta
Reply

Ihana tuo Tikkurilan X487 väri. Onko se maalattu kerran vai kahdella kerralla? Tuo väri ei ole liian kylmän harmaa kuten H487, joten beigen väritkin sopii hyvin sen kanssa.

Jenni

Seinä on maalattu kahteen kertaan. Pidän juuri tuosta syystä seinästä erityisen paljon, sekä harmaat, että beiget sävyt sopivat siihen loistavasti! 🙂

Mia
Reply

Onpa teillä kaunis koti! Todella kaunis värimaailma ja rauhallinen tunnelma. Keittiökalusteista kysymys: mitä ja minkäväristä materiaalia keittiön työtasonne on, siis se, joka on laatikostojen alla?

Jenni

Kaunis kiitos palautteesta 🙂 Keittiön työtaso on korkeakiiltoista laminaattia! Edullinen ja kestävä ratkaisu, olemme olleet tyytyväisiä valintaamme 🙂

Mia
Reply

Mielenkiintoista! Voiko sellaista tilata keittiökalusteliikkeestä, vai pitääkö mennä lattiakauppaan

Jenni

Hei, tarkennan vielä, tarkoititko keittiön lattiaa vai työtasoja? 😀

Mia
Reply

Tarkoitin keittiön työtasoja.

Jenni

Ok, keittiön työtasot ovat korkeakiiltoista laminaattia, domuksen valikoimista! Keittiöfirmoista kannattaa kysellä! 🙂

Mia
Reply

Hienoa, kiitos!

Anu
Reply

Hei! Ihana lattia. Juuri jostain tuollaisesta lankkulattian näköisestä lattiasta itsekin haaveilen, tosin tummemmasta ja mieluiten viisteineen ja puunsyineen kaikkineen. Oliko muita puulajikkeita/vaihtoehtoja tarjolla? Mistä löysitte tuon?

hannhan
Reply

Tosi kivan näköinen lattia, suorastaan upea! Muistan itsekin joskus nähneeni vastaavanlaisen https://kodinplaza.fi/ sivustolla, mutta ilman käsittelyä. Hyviä vinkkejä lattialämmityksen ja maalauksen osalta, kiitos 🙂

Leave a comment

name*

email* (not published)

website