Mistä se tunnelma oikein syntyy? 

Äiti kokkaamassa, isä kolaamassa, liesituulettimen hurina, radion äänet, maailman mukavin löhötuoli, jauhelihakastikkeen tuoksu ja koiran kynsien rapina parketilla. Nämä saan nopeasti mieleeni, kun muistelen lapsuudenkotia ja sen tunnelmaa. Lapsen silmissä kodin tunnelma syntyy tietenkin tärkeimpänä turvallisista ihmisistä, mutta heti sen jälkeen mielessä on monet tuoksut, äänet ja tilat. Muistan myös, miten jonkun ystävän koti tai vaikkapa mummola tuoksuivat aivan erilaiselta kuin oma koti. 

Rakastan sisustaa tätä uutta kotia, mutta samalla tiedostan vahvasti, että kyse on vain omasta harrastuksistani ja kodin tunnelma syntyy monesta muustakin osa-alueesta sisustuksen lisäksi. Meidän kodin arkiseen äänimaailmaan kuuluu imurin, liesituulettimen ja kuivausrummun lisäksi esimerkiksi kitaramusiikki, mieheni kun soittelee päivittäin ”pääntyhjennysmusiikkia” töiden jälkeen. Tästä onkin tullut itselleni tärkeä osa kodin arkista äänimaailmaa.

Leivoin ensimmäisen kerran uudessa kodissa pullaa vuoden asumisen jälkeen ja kun sitten myöhemmin illalla tulin kaupungilta kotiin, ymmärsin hyvin, miksi pullantuoksuista kotia pidetään usein onnellisuuden symbolina. Olihan se aika hurmaava tuoksumaailma. Itsestäni varmaan myös siksi, että pullaa tulee leivottua niin harvoin. Samalla huomasin kuitenkin miettiväni, että tuoksua vielä paljon tärkeämpää oli se tunnelma, joka jo hiljentyneessä rauhallisessa talossa vallitsi. Useammin meillä tuoksuu märkä koira kuin pulla, mutta sekin on yksi hyvän arjen muistoista, jos tunnelma muuten on kohdillaan. Ja eihän se tietenkään aina ole kohdillaan, kotiin kuuluvat ne kireät ja tummemmatkin tunnelmat. Ja niin surullista kuin se onkin, toisilla muistot kodista voivat muodostua voittopuolisesti niistä tummista ja synkistä sävyistä.

Muistot ja kodin tunnelma syntyy siis ihmisistä, vuorovaikutuksesta, äänistä ja tuoksuista. Se miltä koti näyttää vaikkapa instakuvissa, on aika eri paikka, joka se on todellisuudessa. Mielestäni onkin hyvä muistuttaa toisinaan itseään, että eri ihmiset käyttävät sosiaalisen median kanavia täysin eri tarkoituksiin. Siinä missä se on toisille paikka jakaa arjen kuulumisia, toisille se on väylä jakaa sisustus – tai mitä tahansa harrastusta. Itse kuulun jälkimmäiseen joukkoon. Sosiaalinen media luo illuusion siitä, että me tiedämme, minkälaista elämää tuttava tai täysin tuntematon elää, mutta on hyvä muistaa, että emme me oikeasti tiedä. Ja toisaalta, emme voi määritellä sitäkään, miten sosiaalista mediaa tulisi käyttää vaan jokainen arvioi itse, minkälaisen linjan valitsee. Ei ole mitään sääntöä, mikä tapa on oikea tai parempi, kunhan päivittäminen tapahtuu toisia kunnioittaen ja kenenkään ihmisarvoa loukkaamatta.

Runsaan ja vaihtelevan sisällön maailmassa meidän täytyy kokoajan terästää medialukutaitoamme ja valita tarkkaan ne kanavat joita haluamme seurata. Itse nautin hektisen ja välillä aika vahvasti roskapussilta tuoksuvan arjen keskellä kauniiden kuvien maailmasta ja toisaalta saan vertaistukea niiden ihmisten päivityksistä, jotka jakavat arkisia kommelluksiaan sosiaalisessa mediassa. Kun ärsyynnyn jonkun ”täydellisestä arjesta” tai vastapainoisesti liika avoimuus saa hätkähtämään, joudun muistuttamaan itseäni, että minä itse valitsen ne kanavat ja tyypit, joita seuraan. Ärsyyntymiseni ei siis suinkaan ole näiden tyyppien vika, vaan syyllinen löytyy peiliin katsomalla. Kanavan valinnasta vastaan minä itse.

Ja koska olemme itse vastuussa siitä, mitä kanavia ja sisältöjä valitsemme, on hyvä vaihtoehto painaa ”älä seuraa”-nappia niiden kohdalla, jotka voittopuolisesti herättävät ärsyyntymistä tai vaihtoehtoisesti pysähtyä miettimään niitä syitä, miksi oikeastaan ärsyynnyinkään. Koska meillä on oikeus valita, on hyvä keskittyä niihin tileihin, jotka ilahduttavat, inspiroivat, tuovat lisää tietoa tai tyydyttävät muita tarpeitamme, mitä sitten ikinä sosiaaliselta medialta haemmekaan.

Kodin tunnelma on ainutlaatuinen ja jäljittelemätön, vähän mystinenkin juttu, joka syntyy meille jokaiselle vähän eri asioista. Ja vaikka tuoksumaailmaan kuuluvat korvapuustien lisäksi roskapussi ja jääkaapissa liian kauan säilytetty siskonmakkarakeitto, jos tunnelmassa on hyvää ja turvallista ihmisten olla, kaikki on silloin hyvin.

 

Mikä teillä muuten tänään tuoksuu? Meillä savu, kun unohdin liesituulettimen päälle takan sytyttämisen ajaksi..

Jenni

p.s. Meidän sohvan runko hajosi viime viikolla ja lähti tehtaalle korjattavaksi. On muuten aika tärkeä huonekalu, vähän on orpo olohuoneessa nyt tunnelma..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website