Esittelyssä: Valkoinen Aurora

ASUKKAAT Risto ohjelmistoarkkitehti, Jenni yrittäjä, lapset 3, 6  ja 8 vuotta.

KOTI Kannustalo Aurora, 2 kerrosta 167,5 m2

kohde5_olohuone5(kukka)

Meidän talohaaveemme konkretisoituivat syksyllä 2009, kun pieni pala maata vaihtoi omistajaa. Muistan elävästi sen tunteen, kun seisoin metsän reunassa ja ajattelin, että mitä ihmettä meidän seuraavaksi pitäisi tehdä. Silloin kieltämättä tunsi itsensä vähän pieneksi.

kohde5_ulkoa5

Allekirjoittanut oli haaveillut rakentamisesta kauan, ja mieheni hitaana hämäläisenä innostui asiasta vähitellen. Tontin raivaaminen aloitettiin kevättalvella 2010, ja jo toukokuussa olivat pohjat valmiina odottamassa kuun viimeisellä viikolla saapuvaa talopakettia. Olimme käyneet  eri tehtaiden taloesittelyissä jo vuosia, joten meillä oli jo ennen talokauppojen solmimista vankka käsitys siitä, mitä halusimme.

Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli avara ja valoisa pohjapiirrustus. Talomalliksemme valikoitui Kannustalo Aurora, jossa oli meille mieluinen symmetrinen ulkoasu. Varsinainen malli on räätälöity meidän tarpeitamme vastaavaksi, toisin sanoen rajallinen budjetti asetti varsin selkeät rajat lopulliselle mallille. Kannustalossa on paljon viimeisteltyjä yksityiskohtia, kuten ulkovuoren koristelaudoitukset, ikkunanpielet, terassit, tavallista korkeampi huonekorkeus näin muutamia mainitakseni. Näillä oli suuri merkitys taloa valitessamme.

kohde5_ulkoa4
kohde5_ulkoa2

 Ristosta kuoriutui rakennusvaiheen aikana etevä timpuri. Talopaketin toimituksen jälkeen talomme onkin rakennettu pääosin hartiapankin voimin. Luottomieheksi ja korvaamattomaksi tietolähteeksi osoittautunut timpuri teki rakennuksella töitä vain viisi täyttä viikkoa. Täyskaksikerroksinen talo on osoittautunut loistavaksi valinnaksi, jossa silkkaa plussaa on miellyttävä ulkonäkö. Kaksikerroksisen elementtitalon ulkoseinät koostuvat kokonaisista elementeistä ja se on rakennusteknisesti puolitoistakerroksista yksinkertaisempi ratkaisu.

Rakentaminen sujui ilman suurempia kommelluksia. Pieniin yllätyksiin piti ilman muuta varautua. Toisaalta, kun kokonaisuuden malttoi purkaa tarpeeksi pieniin osiin, ei jättiyllätyksiä päässyt syntymään. Suurin yllätys meille oli varmasti muutamien työvaiheiden työläys. Jos rakentaisimme uudestaan, yläkerran lattian rakennetta (nyt kolmikertainen kipsilevy) ja seinien pakkelointia itse miettisimme toisenkin kerran. Rakentaminen eteni kuitenkin vauhdikkaasti, talopaketti saapui toukokuussa ja lattioita päästiin valamaan heinäkuussa. Ulkotöitä pakerrettiin kesän ajan ja syksyllä päästiin jo sisätöihin. Joulun aikaan alkoi näkyä jo valmiita pintoja ja maaliskuussa saatiin pystytellä esittelykylttiä tienvarteen.

Talon ilme vaihtelee vuoden ja vuorokaudenaikojen mukana, en ole vielä osannut päättää milloin se on parhaimmillaan

kohde5_talo_ulkoa_tonti_nurkalta

Rakennusaika oli välillä toki raskasta, mutta meni hurjan nopeasti. Pisimpiä päivät ja välillä tunnit ja minuutitkin olivat loka-marraskuussa, kun sisätyöt etenivät leipätyön ohessa toisinaan tuskastuttavan hitaasti. Uutta intoa rakentaminen sai 2011 vuoden alussa, kun koko ajan syntyi valmiita pintoja. Olin sisustanut kodin paperilla verhoja ja mattoja myöten jo siinä vaiheessa, kun paketti oli vielä talotehtaan omaisuutta, joten odotin jo enemmän kuin innolla, että päästäisiin tositoimiin.

Kohde5_keittio3
Keittiön pöytään ostettiin tammilankkua, joka hiottiin ja vahattiin itse. Eamesin DSR tuolit tilattiin Smow nettikaupasta.   Nopea toimitus.!
kohde5_olohuone7
kohde5_olohuone1
Työhuoneen tapetti coles&son, Seinäruususta. Nurkassa nököttää valokuvausvarjo, kerrankin harrastusväline, jota ei tarvitse piilottaa
kohde5_keittio

Kaikki talon lattiat eteistä ja märkätiloja lukuun ottamatta ovat Timberwisen lankkumallista siperianlehtikuusiparkettia, jonka pitkinä pimeinä iltoina itse maalasin kolmeen(kyllä!) kertaan betoluxilla. Kova työ, mutta kannatti. Olen yhä lattioistamme ikionnellinen. Tosin ensimmäisen puolen vuoden aikana sydäntäni särki jokainen kolhu ja naarmu, joita tähän lattiaan tulee luonnollisesti helposti. Nyt olemme kuitenkin todenneet (päättäneet) että elämisen jäljet vain lisäävät tämän lattian luonnetta. En vaihtaisi mihinkään. Märkätilojen ja eteisen laatat ovat kaikki samaa sarjaa Laatta-Leevin valikoimista. Väri on tarkoituksella jostakin beigen ja harmaan välimaastosta, joten sisustuksen muokkaaminen on helppoa.

kohde5_eteinenvalo
Portaat paikallisen porrasyrittäjän paikalleen rakentamat.

 

kohde5_keittionyksityiskohta3
Artemiden Tolomeon paikka keittiössä tiedettiin jo ennen kuin rakentaminen alkoi.
kohde5_keittiokukat

Keittiöön valikoituivat Domus-keittiöiden kalusteet. Onneksi valitsimme laminaattiovet pehmeämpien mdf-ovien sijaan, niin moitteettomassa kunnossa ne ovat pysyneet. Valkoinen keittiö on juuri se, jonka monet sanovat olevan jo niin nähty. Itse olin valintavaiheessa eri mieltä ja olen edelleenkin. Valkoista keittiötä on helppo muokata mieleisekseen, ilman että apuun tarvitsee ottaa sisutamista järeämpiä keinoja. Betolux-lattiat ovat keittiöönkin oivallinen valinta, kosteudesta maali ei nimittäin ole millänsäkään. Navetan lattioitahan näillä on maalattu kautta aikojen, sopii siis loistavasti myös meille.

Kohde5_keittio1
Keittiön kalusteet Domus. Hana on yksi toteutuneista haaveista Lapetek
kohde5_omamakkari1

  Talon pohjan pinta-ala on pieni alakerran huoneistoala reilu 80 m2. saamme kuitenkin poikkeuksetta kommentteja siitä, kuinka tilavalta meillä näyttää, taloa luullaan kai todellisuutta suuremmaksi. Tämä ei ollut ensisijainen tavoite, valoisuus, avaruus ja ilmavuus kylläkin.  Kaikki makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa.  Kolmasosa yläkerrasta jätettiin pintoja vaille valmiiksi, siihen olisi tarkoitus iskeä kiinni lähiaikoina, täytyy päivitellä remppakuulumisia blogissa.  Tilava 30m2 neliön aula on pelastanut monet sateiset päivät. Yläkerran aulan sisustus on iloinen sekamelska, sinne pääsee leputtamaan sellaiset jutut, joihin alakerrassa meinaa kyllästyä. 

 Yläkerran aulan sisustus on yksi iloinen sekamelska.

 

kohde5_ylakerranaula1
kohde5_ylakerranaula2
kohde5_lastenhuone_yksityiskohta

Lapset nukkuvat vielä toistaiseksi kaikki kolme samassa huoneessa, mutta kunhan viimeinen huone valmistuu, saa koululainenkin oman rauhansa. Huone toimiikin lähinnä nukkumispaikkana, siis silloin harvoin kun vanhempien sänky ei ole houkuttelevampi.

Leikit siirtyvät poikkeuksetta yläkerran aulaan, juuri tästä syystä yläkerta on erityisen mukava, kun leikit pysyvät pääosin siellä. Portaissakaan ei toistaiseksi ole kukaan lapsista pahemmin kompuroinut.

kohde5_ylakertalastenhuone
Lasten sängyt Ikea
kohde5_kodari
kohde5_portaikko

Sellaista projektia ei liene olemassakaan, jossa ei jotakin tekisi toisin. Kodinhoitohuone on auttamattomasti liian pieni, kovasti olemmekin suunnitelleet yläkertaan kodinhoitotilaa. Kodin rakentamiseen, asumiseen ja sisustamiseen ei pidä suhtautua liian vakavasti. Meille omakotitalossa asuminen on rakas harrastus. Sisustus muuttuu tiuhaan tahtiin, ei tietenkään aina uusilla jutuilla, mutta omaa irtaimistoa on virkistävää välillä siirrellä uuteen uskoon. Tätä ilmiötä pääsette varmasti jatkossakin blogissa seuraamaan.  Jollekin toiselle tämä olisi  viimeinen vaihtoehto maan päällä, senkin näkökulman ymmärrän täydellisesti, kun aamutuimaan 25 asteen pakkasessa pinoan klapeja ladolla syliini. Takkatulen edessä se kuitenkin unohtuu, ja olemme taas onnellisia omakotiasujia.

Comments

Outi
Reply

Vihdoinkin tämä ihanuus on nähtävillä. Upeat kuvat!

Tiina
Reply

Tuo lattia on hieno, mutta puunaatko sitä päivittäin, vai onko se itsestään puhistuvaa sorttia? 🙂 Meillä on kans valkonen betolux-lattia, tosin tammiparketti alla, ja muuten kyllä tykätään, mutta sotkun takia se on tuntunu vikatikiltä. Kaikki läntit (joita ainakin meidän lapsiperheessä ropisee) ja pölyt näkyy heti ja tekee yleisilmeestä epäsiistin. Mä en jaksais siivota aina vaan…:)

Jenni

Outi:Kiitosta vain 🙂
Tiina: Tähän mennessä ei oo kyllä itsekseen tajunnut lattia puhdistua 😉 Rättiä saa heilutella ahkerasti, mutta toisaalta tahrat irtoavat helposti. Vaaleat lattiat oli myös edellisessä asunnossa, ja en muista että sen useemmin joutuisin täällä niitä pyyhkimään. Mut mä taidankin olla syntynyt luutu toisessa kädessä 😉

Mervi
Reply

Tulin heti kylään, kiitos kutsusta! Voi kuinka kauniita kuvia täältä löytyi! Teillä on ihana koti.

Jenni

Kiitos, tervetuloa vain toistekin 🙂

Anni
Reply

Kivan näköistä! Ihailtavasti silmää teillä kauniille asioille.
Onko muuten tuo lastenhuoneen kirjainkuvio toteutettu sisustustarralla tai tapetilla? Vinkkaisitko, mistä löytyisi, kiitos.

Jenni

Laatenhuoneessa on sisustustarra, taisipa löytyä ihan Kodin Terrasta muutama vuosi sitten. Samaisia bongailin myös pienessä paikallisessa sisustusliikkkeessä, mutta Tarran merkkiä en ikävä kyllä muista.

R
Reply

Tyylikäs ja kaunis koti! Ihanan valoisa. Eipä uskois kuvista, että pohja on neliöiltään niinkin pieni.

Jenni

Kiitos! Alakerta on lähes kokonaan yhtä tilaa ja pinnat vaaleita. Siitä lienee avaruuden tuntu..

Kotiäiti
Reply

Kaunista.
Meillä olisi ruokapöytäremppa edessä ja tuo teidän pöytä näyttää todella hienolta. Meillä olisi mahdollista säilyttä runko (joka täytynee maalata valkoiseksi), mutta pöydän kannen haluaisin lankusta tms. tuon näköisestä. Mistähän tilasitte?

Kiva olisi lukea postauksia sellaisista kodeista, joissa on rohkeasti käytetty keittiö kalusteissa väriä jne..

Jenni

Kiito!
Pöytä on itse askarreltu. Haimme paikallisesta puukeskuksesta käsittelemätöntä tammilankkua, jonka sitten määrämittaan sahautimme ja hiotutimme tutussa verstaassa. Alla on vanha ikean pöydän runko 🙂 Pöytä käsiteltiin valkovahalla.Kovasti olemme tykänneet!

Kotiäiti
Reply

Piti vielä lisätä.. ihana rauha teidän kodissa, varmaan tuo valoisuus ja pintojen vaaleus tekee sen.

Jenni

Kiitos! 🙂

Hanna
Reply

Kaunis koti! Vinkkinä kokemuksesta voin kertoa, että kodinhoitohuone yläkerrassa on aivan mainio ratkaisu. Alakerran khh jää sopivasti kuraeteiseksi, ja pyykinpesukone sielläkin on oiva arjen apuväline, mutta muu vaatehuolto hoituu tosi kätevästi yläkerrassa, missä muutenkin puetaan, riisutaan ja nukutaan. Eikä khh ehkä välillä keskeneräisetkin hommat ole kaikkien silmien alla, mutta asukkaiden kätevästi tavoitettavissa. Kodinhoitohuoneen yhteydessä myös vaatehuone vähentää vaatteiden kuljetus tarvetta. Myös meillä on käteväksi todettu rappujen alle rakennettu kaappi, toimii oivana lisänä säilytyksessä, kierrätyksessä yms.

Jenni

Kiitos! 🙂 Tämä lisäsi vielä motivaatiota rakentaa kodinhoitohuone yläkertaan! Etenkin näin syksyisin olisi kovasti tarpeen päästä eroon pyykkirallista alakerrassa!

Jenni

Kiitos! 🙂

Ruth
Reply

Hei, todella kaunis koti teillä! Voitko kertoa mikä on teidän valkoisen ulkomaalin värikoodi?

Jenni

Kiitos! Ulkomaalin maali on Värisilmän valikoimista, koodi 619x 🙂

Eeva
Reply

Mikä on tuo kaunis vaaleanharmaa maalisävy, jota on käytetty useammassakin huoneessa?

Jenni

Eeva, en vielä löytänyt seinämaalin sävyä, mutta selvittelen asiaa ja palaan pikimmiten! 🙂

riku
Reply

Moi. Sattuisiko olla yhtäkään kuvaa ulkoa päin vasemmasta pääty seinästä? Suunnitellaan hyvin samanlaista auroran pienennystä ja olisi mukava nähdä tuo yläkerran päätyseinä yhdellä ikkunalla.

Jenni

Täytyypä selailla arkistoja ja napsaista kuva, jos ei ole valmiina! 🙂

Leave a comment

name*

email* (not published)

website